• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.09)
Yazar emile zola
germinal - emile zola
germinal, işçi sınıfı mücadelesini destanlaştıran bir başyapıttır. romanda, maden ocaklarındaki ağır ve tehlikeli çalışma koşulları, maden işçilerinin yoksulluğu, iç dünyaları, sevgileri ve mücadeleleri üstün bir anlatımla tasvir edilir. zola'nın uzun süreli gözlemlere dayanarak ince ince ördüğü bu ölümsüz eser, tarih sahnesinde etkin bir özne olarak kendini duyuran proletaryayı, roman kahramanı olarak yeniden canlandırır.acımasız sömürüyü, adaletsizliği, işçilerin yarattıkları değerden neden hiç pay alamadıkları gerçeğini, okurun suratına bir tokat gibi çarpar. yazıldığı günden bugüne dünya çapında yüzden fazla ülkede yayınlanan ve sinemaya da uyarlanan romanda anlatılan, 2014 mayıs'ında soma'da yaşanan büyük facianın da gösterdiği gibi, tarihin acı bir sayfası değildir sadece, işçi sınıfının güncel hikâyesidir.1860'larda, fransa'nın kuzeyinde, sıradan bir gecede, genç ve işsiz bir adam olan étienne, montsou'ya yürümektedir. burası, sömürüye, yoksulluğa ve ölüme terk edilmiş bir madenci kasabasıdır. étienne, kasabanın geçim kaynağı olan maden ocağına inecektir. ancak sermaye sahiplerinin giderek ağırlaştırdığı çalışma şartları, tüm kasaba halkını özgürlük ve ekmek için karşı konulamaz bir mücadeleye sürükleyecektir. eseri, germinal'in türkçedeki ilk ve yetkin çevirisiyle sunuyoruz.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. karakterlerinden suvarine derin bir saygı duyduğum kitap. anarşist olmamama rağmen, adamın içindeki kararlılığa ve mukabil olarak umarsızlığa hayran kaldım. emile zola yazmışsa pek tabi olabilir böyle bir adam, natüralizme takıntılı kendisi, gerçek yaşamdan kanı damarlarına çekmemiş bir karakteri betimlemez.

    şu sıralarda kitle aklı okuduğum eserlerde özellikle dikkatimi çekiyor. oportünist olduğu her halinden belli rasseneur greve gidiş esnasında yaptığı muhalefetten dolayı ona ayar olsam da, kitlenin ne kadar değişken olduğu konusunda etienne'i uyarıyor ve uyarısında haklı çıkıyor tabi. buradan iyi örgütlenmemiş bir kitlenin, özellikle sayısı artınca ne kadar zararlı olabileceğini çıkarabiliriz. kitaptan, mücadelenin pratiği açısından bu ders çıkartılabilir.

mesaj gönder