1. son yıllarda nükleer enerji kullanılmalı mı kullanılmamalı sorunu insanları düşündürürken,atom enerjisinin ne olduğuna dair herkesin anlayabileceği bir açıklama gerekiyor.

    atom,maddenin en küçük yapı birimidir,ve neredeyse tamamı boşluktan oluşur. öyle ki,atom çekirdeği açısından ona en yakın yörüngede bulunan elektron ( atom çekirdeğinin etrafında dönen enerji parçacıkları ) arasındaki mesafe, eğer hidrojen çekirdeğini 10 cm yarıçaplı bir top olarak düşünürsek,1 kilometredir. gündelik yaşantımız ölçeklerinde anlayabilmek için hidrojen çekirdeğini, yani protonu, 1.7 metre çapında bir maketle göstermeye çalışırsak, etrafında dönen elektronu yüz kilometre uzakta bulacaktık.

    peki bundan nasıl enerji elde ederiz?
    bir köprü hayal edelim,temelleri olan,bildiğimiz kocaman bir köprü. bu köprüyü sallarsak,hafif bir dalgalanma oluşacak,ancak eşiği geçtiğimizde,yapı parçalarına ayrılacaktır. ve bildiğiniz üzere,bir yapı yıkıldığında,enerji açığa çıkarır. kabaca böyle tasvir edebiliriz.
    ayrıyeten,enerjinin korunumu kanunu adında bir fizik yasası bulunmakta. bunu da basitçe ifade etmek gerekirse evrende hiçbir şeyin yok olmadığını,sadece dönüşüm geçirdiğini doğrulayan bir yasa.

    fizik dilinde,bir atom çekirdeğinden serbestleşen bir nötronun, bir diğer atom çekirdeğine
    çarparak, o atomun da bozunmasına neden olan ve daha çok serbest nötronun açığa çıkmasını sağlayarak,zincirleme bir reaksiyonun oluşması ve sürdürülmesi atom enerjisinin temelidir.

    yani,atom çekirdeğine nötron adında bir tanecik başarı ile isabet ettirildiğinde,atom çekirdeği kararsızlaşır. tıpkı sallanan bir köprü gibi stabil olmayan hareketlere başlar. ve kendisi de nötron açığa çıkarır. bu nötronlar sürekli atom çekirdeklerine çarparak ortaya muazzam bir potansiyel açığa çıkarır. hadi yeniden enerjinin korunumu yasasını hatırlayalım. atom çekirdeği parçalandığında,ortaya çıkan taneciklerin toplamı,atom çekirdeğinin kütlesinden daha küçüktür. peki,geri kalan kütleye ne oldu? enerji. şimdi önünüzde çok büyük sayılarda atom çekirdeğinin kararsız olduğunu ve parçalanacağını düşünün. evet. sonuçları muazzam olacaktır. nükleer bombalarda bu prensip kullanılmıştır.

    kısaca atomdan enerji elde edilmesi olabilen en basit dil ile bu. peki nükleer enerji?
    ikinci dünya savaşından sonra nükleer enerji çok çalışılmış ve çok konuşulmuş bir konudur. biliminsanlarının nükleer enerji için sayısız örneği ve tezi varken,siyasetçiler olabilecek en ilkel nükleer enerji yolunu seçmiştir. basitçe kontrollü bir şekilde atom çekirdeğinden enerji açığa çıkarıp,o enerjiyi su kaynatmakta kullanma,açığa çıkan buhar gücünü dönüştürüp elektrik elde etme sistemi. bu sistem hala kullanımdadır.

    bu iyi bir şey mi? yoksa kötü mü? benim kişisel görüşüm gökyüzüne bakmamız yönünde. sınırsız bir enerji kaynağı istiyorsak,buna insanlık olarak gözümüzü ilk açtığımız andan beri sahibiz. hem de bedavaya. güneş enerjisi.

    umarım konu hakkında hiçbir fikri olmayan biri bu yazıyı gördüğünde en azından kafasında az biraz canlandırma yapabilir. yanlışım varsa lütfen düzeltmekten çekinmeyin.
    ek olarak (bkz: ikinci dünya savaşı) (bkz: robert oppenheimer)
    kg

mesaj gönder