1. türk ekonomisine aslında çok yararı olan, ülkemizdeki insanlar tasarruflarını buraya yöneltse, dışarıya daha az bağımlı olacağımız, hatta kendi yağımızda güzel güzel kavrulabilecek bir hale gelmemizi sağlayabilecek bir sistem.

    ülkedeki emekli fonunun büyümesi, o paranın tahvil ve borsa piyasalarında işlemesi anlamına gelir ve o "çıkış yapan yabancı"lardan daha az etkileniriz.

    keşke devlet deyince aklımıza daha güvenilir bir kurum gelse de önyargı olmasa.

    bildiğim diğer faydaları ve dezavantajları yazayım.

    faydalar:

    1. %25 devlet katkısı. bu çok önemli bir katkı. %25 ulan işte. üst limiti var ama 4000 tl falan. eğer ayda 1250 tl’yi falan geçen bir miktar yatırmazsanız bir sıkıntı olmuyor. buradaki olay şu, erken çıkarsan hak edememe olayı var. e bu da erken çıkma diye. bu yatırıma en az 10 senelik diye bakasınız diye. egm.org.tr’den alabilirsiniz daha geniş bilgi.

    2. şirket katkısı. eğer çalıştığınız yerde varsa böyle bir şey ne âlâ. diyelim ki %5 brüt maaş kadar katkı var. 2000 tl brüt alıyorsun. yani şirket sana 100 tl veriyor. 25 tl de devlet veriyordu(bu sadece kişinin yatırdığı para üzerinden %25. şirketinkine vermiyor bir şey.) 100 tl lira olarak yatırdığın para 225 tl oldu.

    3. birçok insan para biriktiremiyor, biriktirse de 2 3 sene sonra harcıyor o parasını. koyarsın otomatik ödemeye 6 ay sonra falan unutursun artık onun ödendiğini.

    4. ben para biriktiriyorum zaten ahanda vadeli hesapta duruyor ya da enpara cepteteb kullanıyorum günlük alıyorum faizimi ihtiyacım olunca kullanıyorum vs. diyenler varsa; devlet ve şirket katkılarını alamadıklarını belirtmek isterim. ayrıca mevduat faizleri hep böyle yüksek kalmayabilir. (önümüzdeki 3-4 senede yüksek kalacak gibi tabi o ayrı.) son olarak bir + daha bu paralar daha kolay çekilip kullanılabildikleri için canın bir şey isteyince çekip harcıyorsun. yani bes’teki gibi kesinti olmadığı için daha kolay karar veriyorsun bozup harcamaya; para biriktiremiyorsun.

    dezavantajları vardır, eklenecektir.
    she

mesaj gönder