• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
körleşme - elias canetti
dünya edebiyatının başyapıtlarından biri olduğu tartışmasız kabul edilen körleşme, almanya'da edebiyatın, politikanın kirli gölgeleri altında yitip gitmeye yüz tuttuğu bir dönemde yazılmıştır. ancak, elias canetti kurguladığı zaman ve mekân, kullandığı dil ve üslup, karakterlerindeki soyutlamanın isabetliliği ve bunları aktarmadaki başarısı sayesinde sınırları aşmış, evrenselliğin en üst boyutlarına ulaşmıştır. çoktandır kendi fildişi kulesine çekilmiş bir aydının trajedisinde cisimleşen körleşme, insanoğlunun kendi eliyle kurduğu, sonra da kendisine yabancılaşmış, düşman kesilmiş bulduğu dış çevreyi, son derece özgün bir biçimde ve en uçta sayılabilecek araçlarla tasvir etmeyi başarıyor. insanın gerçeklik karşısında ne ölçüde körleşebileceğini, her dönemde ve her toplumda rastlanabilen "aymaz" aydın karakterinde ustalıkla yansıtan canetti, düşünce ile gerçeklik arasındaki kopuşun hikâyesini anlatırken yarattığı dehşet atmosferiyle okuru derinden sarsıyor.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. kitap, eserlerini almanca yazan, romanya kökenli, nobel ödüllü elias canetti tarafından 1931/32 yıllarında viyana'da yazılmış olup ilk olarak viyana'da herbert reichner verlag tarafından 1935 yılıda basılmıştır.

    elias canetti'nin kendi anlatımına göre kitabın yazımında kendisine üç eser ilham vermiştir.
    1. dönüşüm-kafka
    2. ölü canlar-gogol
    3. kırmızı ve siyah-stendhal

    bu roman, bana göre, kafkaesk edebiyatın baş yapıtıdır. kafka'nın kendi yazdıkları da dahil olmak üzere dünyada şimdiye kadar hiç bir edebi metinde bundan daha muhteşem bir kafkaesk alem ve bu alemin içinde var olmaya çalışan kafkaesk insanlar yaratılmamıştır.

    ve bu alemde olan biten sürece hiç bir isim bu kitabın ismikadar yakışmamış, akıp gitmekte olanı bu isim kadar şahane betimlemeiştir.

mesaj gönder