1. ilginç bir sorunsal.

    ne zaman kasaya gitsem, ya rafları düzeltiyorlar ya da depoya malzeme taşıyorlar. yanlış anlaşılmasın şikayetçi değilim bu durumdan ama farklı a101 mağazalarında da aynı durumla karşılaştığım için dikkatimi çekti.

    (şok veya bim'de böyle bir olaya denk gelmedim)
  2. daha geçen gün bimde aynı rezaletle karşılaştım. almışım limonatamı, kalburabastımı, mantımı kasaya doğru hızlı hızlı ilerliyorum. baktım kasada insan yok. hemen yavaşladım ve atletleri çorapları haftanın ürünü olan oltayı, kaseleri incelemeye başladım. bir yandan da arkadan gelen müşteri önüme geçmesin diye tetikte, her an elimdekileri etrafa saçıp koşabilecek moda girdim. mavi asansörlü gizemli kapıyı inceleyip kesin burda karapara işler dönüyor derken güle oynaya kasiyer geldi. arkadaşlarıyla youtubedan komikli kedili video seyretmiş gibi bir hali vardı ama soramadım işe yeni başlamıştı muhtemelen. o yüzden bu rezaletini görmezden geldim.
  3. az sayıda işçi çalıştırarak aleni emek sömürüsü yapan toptancı görünümüyle halka hitap ettiğini zanneden yeşil sermaye marketlerinin ortak özelliğidir. depo, raf, temizlik, kasa iki kişiye bırakılır ve bu kişiler de dikkat ederseniz en ıq'su düşük kişilerden seçilirse olacağı budur. a101 ve bim bu konuda kompedandır. neyse ki alışveriş yapan kitlenin çoğu yaşlı ve kendileri gibi ağırkanlı oldukalrı için gündüz saatlerinde çok da sıkıntı yaşamamaktadırlar. ama akşam, akaşmüstü veya hafta sonları sinir sahibi olmanıza sebep olurlar.
  4. yeni nesil bakkalcılık örneğinde tepedekiler için önemli olan ne kadar çok kazandıklarıdır, az maliyetlerle. bu yüzden de kasiyer dükkandaki her işi yapar. ben de çoğu zaman yerinde bulamam ama elime sepeti almayı unuttuğum durumlar, kucağımdakileri hemen alıp yardım için koşarlar. güler yüzlü olmaya çalışırım her zaman ödev gibi kabul etmekten çok. herkesin daha fazla güler yüze ve anlayışa ihtiyacı var gerçekten.
  5. açılın ben kasiyerim. a101 de kasada durmak kesinlikle yasaktır. oturmak, avare avare gezmek, müşteriye yardımcı olmak yasaktır. müdür kameradan izler ve böyle durumlarda sizi uyarır. her an bölge sorumlusu gelip sizi azarlayabilir.

    genelde kasaya kızları koyarlar. kasaya yakın bakım ürünleri, temizlik malzemeleri kızların sorumluluğundadır. raflarda eksiklik varsa müdürden azar yersiniz. raflarda toz varsa azar yersiniz. ürünlerin altında yanlış fiyat varsa azar yersiniz. müşteriye tavsiye verirseniz azar yersiniz.

    erkeklerde ise durum biraz daha komplike. komplike kelimesinin anlamını bilmiyorum ama tam buraya uyacak gibi bi hali vardı. neyse konuyu dağıtmadan erkeklere gelelim. erkekler mağazanın kalan tüm alanlarından sorumludur. kasaya yakın olmayan tüm raflar yani. fiyat etiketleri, ürünlerin yerleri, ürün eksiliği gibi durumlarda müdürden azar yersiniz. yapılacak birşey olmadığı için avare avare gezerseniz azar yersiniz.

    kısacası sizin görevleriniz rafları silmek, ürünleri düzgün yerleştirmek, mağazayı temizlemek, azar yemektir.

    azar yediğiniz müdür ise gün boyu içeride kameraların karşısında mağazayı izler. eksik malları haftada 2 kez siparişini verir. bunlara rağmen gün sonunda en çok o yorulur.

    bu şartlar altında 1 aydan fazla çalışırsanız müdür yardımcısı, 2 aydan fazla çalışırsanız müdür oluyorsunuz. eğer iyi bir çocuk olursanız ali abi gibi işe girdikten 1 hafta sonra müdür olabilirsiniz.