1. ateist insanlar genellikle eğitimlidirler. daha çok okuyup, hayata farklı pencerelerden bakmayı başarırlar. ateist insanların çoğunlukta olduğu ülkelerde suç oranı, inançlı ülkelere kıyasla azımsanmayacak oranda azdır. bu da aslında inançlı insanlardan beklenen davranış biçimi olasına rağmen ateistler bu konuda öncüdür.

    genel özellikleri;

    -korkusuzdurlar
    -iyi insanlardır (hırsızlık, tecavüz gibi davranışlarda bulunmazlar)
    -çıkar çatışmasına girmezler
    -tartışmaya açıktırlar
    -kadınları aşağılamazlar yada kendilerine köle olarak düşünmezler

    liste uzar gider.

    peşin edit: istisnalar kaideyi bozmaz.
    ozumm
  2. aydınlanmış olandır.

    6 küsür milyar insanın ulaşamayacağı bir bilinç mertebesine ulaşmıştır.

    ha isteyerek, ha istemeden.
  3. bir tanrının olmadığına inanırlar. burada inanmak sözcüğünü seçmeme kızmamanızı umuyorum. şahsen insanın inanabilen mi yoksa bilebilen mi bir varlık olduğunu çözemedim. ama mesela jung'a tanrıya inanıyor musun diye sorduklarında şöyle cevap veriyor: [ http://www.youtube.com/watch?v=kUS83tsBm9k ]

    bütün genellemelerde olduğu gibi ateistlere yönelik genellemeler de yanılsamalardan ibarettir. her inanç topluluğunda olduğu gibi eğitimlileri, ahlaklıları, ahlaksızları, heteroseksüelleri, homoseksüelleri, entelektüelleri, yobazları vardır.

    benim gözlemlediğim kadarıyla içlerinde toplum ile tanrı imgelerini birbirinden ayırt edemeyip toplumdan nefretini dine veya tanrıya yönelten tipler de mevcuttur. ben buna ergen ateizmi diyorum. bunlar genellikle dine, tanrıya küfredip kutsal kitaplardan modern dünyayla uyuşmayan alıntılar yapıp kendilerini haklı kılmak, doğrulamak peşindedirler ki hiç hazzetmem. bunun başka bir versiyonu da ateizmi bir ideoloji veya inkar edilemez bir gerçeklik olarak sunmaya çalışanlardır ki onlardan da pek hazzetmem. bunların dışında gerçekten bu konuyu içselleştirmiş ve sorgulayarak bir tanrının olmama ihtimalini kendisine daha yakın bulanları ise saygıyla karşılıyor ve söylemlerini ciddiye alıyorum.takdir edersiniz ki kimse hakikatin bekçisi falan değil.

    kendisini ateist olarak tanımlayan insanların şu soruya nasıl bir cevap verdiklerini de fazlasıyla merak ediyorum: bilgisine sahip olduğum zorbalıklara, ahlaksızlıklara karşı ne kadar sorumluyum? aklı başında makul bir dindar ulaşamadıklarım için dua etmek durumundayım diyor ama bir ateist bir zorbalığa karşı çıkmak, engel olmak uğruna varını yoğunu harcamasını gerektirecek bir ahlaki sorumluluk yüklüyor kendisine. çünkü haksızlıkların, kötülüklerin cezalandırılacağı başka bir dünyaya inanmıyor. bir insan için bu çok fazla, üstesinden gelinmesi imkansız bir sorumluluk.

    son olarak ideolojik aptallıklara düşmeden herkes kendi iç dünyasını kurup yaşayabilmeli. içimizden biri hakikati keşfetse bile onu içi boş bir ideolojiye dönüştürmeden daha fazla insana ulaştıramayacak gibi görünüyor. bu tatamiyle öznel yazımı Nietzsche den bir alıntıyla bitirmek istiyorum: " İnsanlar ülküsel bir dünya uydurdukları ölçüde gerçeğin değerini, anlamını, doğruluğunu harcadılar."
  4. mantığı korkularına baskın gelmiş kişidir.
  5. bir ilahı öldürüp başka bir kavramı ilahlaştırmamalıdır. birikim ve aydınlığıyla övünmektense; diğer tüm akıllı formlar gibi merak etmeye, sorgulamaya, öğrenmeye, üretmeye ve en önemlisi evreni gökkuşağı renklerine boyamaya devam etmelidir.
  6. ''ism'' olan ve kavram olan herşey sistemle ilintilidir, bu da bir inançtır ve tüm inançlar sistemin temel yapı taşlarıdır.
    fakat maalesef başka yol da bırakılmamıştır, ya öyle ya da şöyle olmaktan gayrı. dindarı da ateisti de birdir.
  7. kolay yolla uzaktan yakından alakası olmayandır. bir kere neden kolay yol olsun ki? bence işin en zor yolu burasıdır. cehennemi bile göze alabilmektir. düşünsene; sonsuza kadar yanmak... ne korkutucu değil mi? kişisel bir görüşten ibarettir sadece. kah kanıtı vardır kendince, kah tanrıyı reddetmeyi seçmiştir. sonuç olarak bir seçim yapmış insandır. düpedüz bağlanmamıştır. kimisi, kimi inananların bile din hakkında bilmediklerini açıklar. öyle bir insandır.

    düzeltme: imla
    chef
  8. ateizmi överken takınılan tutum ile teizmi yererken takınılan tutum aynı olmamalı. aksi halde, farkında olmadan kendimizi sevimsiz bir ad hominem'in içinde buluyoruz. ateizm sadece çok okumuşlara, bütün dinleri/ideolojileri ölçüp tartmışlara, aydınlanmışlara ait bir düşünce olmadığı gibi, teizm de okumayanların, aydınlanmayanların, körü körüne inananların düşüncesi değil. bu meseleyi bu denli polarize etmemek gerek. aslında bizim en büyük sorunlarımızdan biri de bu sanırım; yarattığımız birbirine taban tabana zıt kalıplar var ve bireyleri bu kalıplara zorla yerleştirdiğimizden, hatta her iki yönden vakumlar gibi ortada kalanları dahi bu kalıplara sürüklediğimizden, her bireyin o kalıbın genel geçer özelliklerini taşımasını bekliyoruz. insan denen mahluk böyle basit değil arkadaşlar, "bildiğimiz evrenin" en kompleks türünden bahsediyoruz.

    korkusuzdurlar, zekidirler, iyidirler, okeyde elden biterler gibi yargılara antitez üretmek için ben örnekler vermek istemiyorum, peki siz bunları yazarken ciddi olduğunuza inanıyor musunuz sahiden? bütün ateistleri pozitif şekilde genellerken başvurduğunuz argüman, çoğu ateist olan bilim eşrafının hangi birince savunulmuş, hangi bilim dalı tümevarımın böylesi net yargılara varmamızı sağlayacağını kabul etmiş? ateizmi savunayım derken bilimle, mantıkla çelişiyorsunuz. yarın öbür gün gerçek islam bu değilciler gibi, gerçek ateizm bu değilciler türeyecek, sırf üzerine bir tuğla da sizin koyduğunuz bu yanlış düşünce biçimini temizlemek için.

    ateizm, üzerinden prim yapılacak, mensuplarına kayıtsız şartsız alkış tutulacak bir şey değildir. insanları sevmek ya da sevmemek için daha karmaşık bir algoritmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. o algoritma da karşımızdakini doğru şekilde tanımakla başlıyor.

    edit: "ve kendimizi tanımakla" şeklindeki can alıcı eklemesi için cipres limon'a teşekkürler. kendimizi tanımadıktan sonra karşımızdakini tanımamız mümkün mü sahi?
  9. hayatını varsayımlara göre şekillendirmeyen kişidir.
  10. inşallah, maşallah, eyvallah gibi kelimeleri kullanmaları garipsenecek bir durum değildir. daha ilginci selamünaleyküm dediğiniz ateist, size "aleykümselam" diye karşılık verecektir. şaşılacak bir şey yok. sakin olun.