1. asıl adı c# olan ancak sözlükte c# ifadesi c++ başlığına yönlendirilen programlama dili.

    c'yi geliştiren c++'ın sonundaki artılara gönderme yaparak (c++)++ olacakken artıların bir araya toplanarak diyez haline getirilmesiyle c-sharp adını almış, microsoft'un java'ya cevabı.

    geçtiğimiz yıl open source olacağı -geç kalmış bir kararla- açıklanmış olup 6.0 sürümü ile hayatına devam etmekte ve visual studio ile microsoft sql server ikilisiyle kullanıldığında hayatı kolaylaştırmaktadır. multiple inheritence izni vermemeyi seçmesi bazen insanı kızdırsa da aslında kodun düzenliliği için yerinde bir karardır.

    c++'a göre nispeten yavaş olduğu ve python'a göre nispeten daha az geliştirilebilir olduğu (sonuçta python ile self modifying code yazmak dahi kolay) söylenilegelse de yeni başlayan bireyler için -şahsi kanaatimce- en uygun dillerden biridir. (bu arada roslyn ile birlikte c# için de şu andakinden daha gelişmiş bir self modifying code desteği gelecek)

    özellikle geçmişte visual basic tecrübeniz varsa, orada var olan biçemsel sorunlara çözüm getirmenin yanı sıra ek işlevsellikler de getirdiğini sevinerek fark edecek ve hızlı bir öğrenme süreci yaşayacaksınızdır. (en azından ben tam tersi bir geçişi birkaç saat içerisinde yaptım, oradan biliyorum)
  2. programa yeni başladığım sıralarda acaba hangi dili öğrensem diye düşünüyordum hep. herkes yapmıştır bunu bir kere tabi.

    o aralar da programlamadan anlayan bir arkadaşım bana kendi yazdığı janjanlı c# kodunu göstermişti. içinde lambda fonksiyonlardan foreach dongulerine kadar ilk bakışta insana zor gelebilecek her türlü naneden koymuştu. şöyle bir bakıp "abi yok ya c# öğrenemem ben" demiştim... sonra da delphi öğrenmiştim.

    programlamaya yeni başlayacak biriyseniz kesinlikle kodun karmaşık olduğunu, anlayamayacağınızı düşünmemelisiniz. zira en kolay denen diller, ileride size en çok zorluk çıkaracak diller oluyorlar. (bkz: dynamic typing) .

    mesela python ve c# için konuşalım. pythonda fonksiyon tanımı:

    def ekle(elemanlar):
    ...

    sade görünüyor değil mi, gayet açık. iyi de kardeşim; ekle fonksiyonunun dönüş tipi ney? hatta bir değer döndürüyor mu? elemanlar değişkeninin tipi ney? sayı mı, liste mi, string mi ney? hele bir de sizden önce kodu yazan kişi (hatta belki 2 ay önce yazıp unuttuğunuz kod olabilir) commentları güzel yazmamışsa, kod güzel dokümente edilmemişse öeh.

    şimdi c#'a bakalım

    public int ekle(int[] elemanlar) {
    ...
    }

    ohoo bu ne ya, bi fonksiyon tanımlamak için bir sürü kod karmaşası? öyle değil işte... ilk bakışta python daha sade, daha anlamlı geliyor ama iş hiç öyle değil. sadece tanımlaması sayesinde fonksiyonun geri dönüş tipini, parametrelerinin tipini anlayabiliyoruz. hatta public de bir şeyleri tanımlıyor orada, o da anlamlı.

    projeler ve kod hacmi büyüdükçe, kodlamayı daha iyi kavramaya başladıkça aslında karmaşık görünen c#'ın (ve tabiki genel olarak c, c++, java vb) çok çok çok daha anlaşılır olduğunu anlıyor insan.
  3. o zaman bende şunu bırakıp kaçayım, belki bi arkadaşımızın kardeşimizin işini görür.

    Microsoft Akademi
  4. java biliyorsanız öğrenmesi yaklaşık 2-3 gün alan güzel programlama dili. masaüstü uygulamaları hızlıdır, gözlemlediğim kadarıyla java-swing'e göre daha az ram tüketir. swing'den daha basit syntax'a sahiptir, visual studio yardımıyla oluşturduğunuz otomatik gui kodları daha rahat anlaşılırdır. c++/c'nın erken yaşta kanser etme potansiyeli göz önüne alınırsa, kaymak gibi dildir. javayla beraber yazın yazdırın.
  5. 6 senedir dış dünyayla iletişime geçmek amacıyla en çok kullandığım dilimdir. 2. sırada türkçe geliyor. c, c++, java evriminde, java ile aynı klasmanda ve de bir bakıma klon olarak ortaya çıkan, ama ifade gücü, anlatım çeşitliği vs. itibariyle öne geçen ve java tarafından takip edilmeye başlanan programlama dilidir. seviyorum kendisini. bir de nota olanı vardır ki youreads formatında sanırım başka bir başlıkta bahsetmek gerekir.
  6. tasarladığım usb-hid donanımı kullanmak için attığım taklaların hesabını tutamadığım, ille de library diye zırlayan ama hazırda visual studio'da usb-hid library'si bulamadığım bi' dil ve ekürisi visual studio falan

    ayrıca method nedir ya? fonksiyon değil miydi onun adı?

    ben buna bayağı yabancıyım ama masaüstü dedim mi bunu öneriyorlar.
  7. tezim için bir an önce öğrenmem gereken yazılım dili.
    şimdilik istediğim yardımı msdn.microsoft'ta bulabildim fakat ilerde yazmam gereken iterasyon kodu beni epey korkutuyor.
  8. cok sik .net framework ile karistirilan programlama dili. ben ikisinin farkini anlatmaktan yoruldum, insanlar anlamamaktan yorulmadi. sanirim bunlar hep ezberci ve surukle-birakci egitim zihniyeti. (*:swh)