• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.80)
Yazar franz kafka
dönüşüm - franz kafka
"gregor samsa bir sabah yatağında sıkıntılı rüyalarından uyandığında, kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu."dönüşüm çağdaş dünya edebiyatının en çok tartışılan başyapıtlarından biridir. kafka, ailesiyle birlikte yaşayan bir gencin sabah uyandığında kendini bir böceğe dönüşmüş olarak bulmasını öyküleştirmektedir. bu öykü aynı zamanda günlük yaşamın tekdüzeliğine karşı bir başkaldırıdır. 20. yüzyıl insanının mkıstırılmışlığını, toplumsal çalkantılar içindeki bunalımını olanca içtenliğiyle duyumsatan bir yazardır kafka.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. tiyatro oyun metnini arayıp da bir türlü bulamadığım istanbul şehir tiyatrolarının 2008-2009 sezonun da oynadığı franz kafka'nın harika kitabı. kafka, diyalektiğiyle hepimizi değişimimizin nedenlerini araştırmamızı sağlar.
  2. "gregor samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu. zırh gibi sertleşmiş sırtının üstünde yatmaktaydı ve başını biraz kaldırdığında bir kubbe gibi şişmiş, kahverengi, sertleşen kısımların oluşturduğu yay biçimi çizgilerle parsellere ayrılmış karnını görüyordu; karnının tepesindeki yorgan neredeyse tümüyle yere kaymak üzereydi ve tutunabileceği hiçbir nokta kalmamış gibiydi. gövdesinin çapıyla karşılaştırıldığında acınası incelikteki çok sayıda bacak, gözlerinin önünde çaresizlik içersinde, parıltılar saçarak sallanıp durmaktaydı."
  3. doris
  4. !---- spoiler ----!

    tuhaf bir etki yaratır. kitabı okurken samsa acaba trene yetişecek mi diye kaygılandım. adam devasa bir böcek olmuş ama hiç olmazsa bir sonraki trene yetişir mi diye düşündüm

    !---- spoiler ----!
  5. değişim adiyla da basilan cevirisinin de oldugunu duymuştum
  6. kafka kitabı yayınevine verirken kapağında kesinlikle böcek resmi kullanmayın diye telkin etmiştir. anladığım kadarıyla samsa gerçekten böcek olmamış, böcek sadece bir benzetmedir.
  7. bir sabah böcek olarak uyanan gregor samsa; aslında kafka böcek olmayı kullanarak işçi sınıfını anlatan bir kitap yazmıştır. sizi alıp götürecek belki de bir böcek gibi hissettirecektir.