1. ekonomik balon dediğimiz şey malların gerçek fiyatlarının çok üstünde değere sahip olmasıdır. bu malların fiyatlarında sürekli sapmalar görülür. türkiye'de emlak balonu mevcuttur efenim. emlakların yüksek fiyatlardan alıcı bulması bu gerçeği değiştirmez. türk insanının emlağı yatırım aracı olarak görmesi, nüfusun artışı gibi sebepler bu sektörde fiyatların yukarı yönlü sapmasına sebebiyet vermektedir. başat sektörümüzün inşaat olmasından mütevellit bu balon patladığı taktirde çok daha kötü günlerin bizi beklediği aşikar.
  2. nüfusun sürekli artması, evlilik kurumunun batıya kıyasla hala gözde oluşu, köyden kente göç olgusunun devam etmesi, faize yatırım yapmak istemeyen mütedeyyin kesimin yatırım tercihi olması gibi nedenler itibariyle türkiye'de hiçbir zaman sönmeyecek balondur.
  3. istanbul özelinde konuşursak bir balon olduğu aşikar ama bu balon asla patlamaz, belki biraz havası inebilir ama patlamaz. nedeni de çok basit. balon patlasa da ev alsak diyenler bu balonun patlamasına en büyük engel. bir de türk insanının genlerinden gelen konuta yatırım yapmak gibi bir zaafı var. eli biraz para gören bir kişinin ilk refleksi bir ev almak. emlak piyasası tamamen arz talep meselesi. istanbul gibi mahşeri bir yerde konuta talep pek azalacak gibi görünmüyor. şehir merkezinden uzak evler için geleceği kestirmek zor ama şehir merkezindekiler ve görece yakın olanların değerleri azalır yönde pek değişmez gibime geliyor.
    mmt
  4. türkiye'de emlak balonunun patlaması biraz zor.balon var mı kesinlikle var ama ülkemizde inşaat işinden başka herhangi büyük yatırım yok varsa da hepsi yabancıların elinde.hükümetin 13 yıl boyunca övündüğü projelere bakın;marmaray,3. köprü,3. hava limanı,körfez köprüsü,zigana tüneli vs.gördüğünüz gibi büyük ülke olarak geçiniyoruz fakat bırak büyüğü son derece dar bir ülkeyiz, sadece inşaat işinde iyiyiz.hakkını yememek lazım inşaat işinde dünya da yerimiz var rönesans,enka,çalık,limak ve gap inşaat bunlardan sadece bazıları.

    balonun oluşmasının en büyük nedeni halkımızın başka bir iş bilmemesi ve korkak olması.bakalım ilerleyen aylar ne gösterecek bize..
  5. evi olması gereken fiyatın çok üstünde alıp "ben bunu iki sene sonra 200 bin fazlaya satarım" diye düşünenler yüzünden patlayacaktır.

    talebin tükenmesine az kaldı.
  6. 2008deki ekonomik krizde amerikada patlamış finans sağlayıcıların ders aldığı ama türkiye de ilerleyen günlerde sıkıntı yaratacağını düşündüğüm olay
  7. emlak balonu, balon değildir. balonsa da içi çimento doludur patlamaz! yakın ve orta gelecekte ev sahibi olmayı planlayanlarin devletimizce belirlenen yoksulluk sınırının 1.5 katı üstünde olmasi durumunda, kredi ile ev alınabilir kanaatindeyim. ki gayet makul.
    not; para bile almayan stajyerim
  8. benim anlamadığım bir husus var. asgari ucretin 1.300 lira oldugu bir ulkede bu insanlar nasil oluyorda 400.000, 500.000 gibi bedellerle ev alabiliyorlar, aklim hayalim almıyor.

    bizim bilmediğimiz birşeyler var galiba.

    tanim: aslında patlamasını istemediğimiz, ancak patlayacak gibi duran balon. su anda tum isler kredi yolu ile dönüyor. eger ekonomi kötüye giderse krediler geri ödenemez. iste biz o gün tükeniriz.
  9. bu balon en ufak bir dalgalanmada patlayacak ve 20 yillik kredi cekip 100 luk evi 150 ye alanlari o zaman gormek istiyorum ben. bu ulkede kriz cikarsa sadece bu yuzden cikar cunku memlekette sicak paranin tek aktigi yer insaat sektoru kaldi. bu da patlarsa eger cok fena seyler olabilir. ya da olmaz, herkes gezici olur, ergenekoncu olur, paralelci olur, birileri zorla iceri alinir, o 150lik evlerin ustune insanlar soguk su icip sukretmeye devam eder.
  10. şimdi emlak balonu var mıdır kesinlikle var.

    istanbul özelinden konuşalım.(gerçi nüfusun büyük çoğunluğu burada ama neyse) bugün isanbul'da ortalama şehir merkezinde 2+1 daire fiyatlarının uçuk olduğu aşikar. orta kesimin bile on yıllık kredilerle ancak ev sahibi olabildiğini görebiliyoruz. öyle zengin kesim dışında ev almak kolay değil.

    istanbul'da her geçen gün inşaat sayısı artıyor. 2000'li yılların başında başakşehir neresi diye sorsalar cevap veremiyecek haldeyken, bugün inşaat tozlarını yutmadan geçebilmeniz mümkün değildir ve bu balon dediğimiz şey gitgide büyümektedir. insanlarında iş için istanbul'a geldiğini düşünürsek emlak sektörü ülke ekonomisini bir süre daha götürecek gibi duruyor.

    patlar mı derseniz orta veya uzun vadede büyük sıkıntılar yaratacağını düşünüyorum. istanbul'da inşaat dikilecek yer kalmayınca ve insanlar kredilerini ödeyememeye başladığı zaman sıkıntılar artacaktır. tarım üretimin zorlaştırılması, turizm sektörünün bitmeye doğru gitmesinden sonra şu an bayrak görevi görüyor inşaat. bu sektörde bir yerde tıkandığında muhtemelen büyük bir kriz bizleri bekliyor olacak.(o zamana kadar yeni bir akım oluşur mu bilemem)