1. merkez bankası 2010 yılından beri gayrımenkul endeksi düzenlemektedir. bu endeks düzey 2 bölge sınıflandırmasına göre yapılmaktadır ve 2010 yılı 100 baz değer üzerinden mukayese yapabilirsiniz.
  2. hiç bir ekonomi bilgisi olmayan, piyasadan anlamayan, kaç çeşit arsa tapusu olduğundan bile habersiz beyaz yakalı, plaza kölesi, her gün toplantıdan toplantıya koşan takım elbiseli döpiyesli ibibikler, ellerindeki latte'lerini yudumlarken aldıkları maaşa bakıp ''owww, banliyöde 2+1 daire bu fiyata olamaz, incredible! kesin balon var'' diyorlar. balon yok aşkım. serbest piyasa var. pahalı olan onlar değil. ucuz olan senin emeğin. kaldı ki ayakkabısının topuğuna basan lümpen, senin o ağzı açık tepki verdiğin rakamları ceket cebinden çıkartıp koyuyor masaya.
  3. serbest piyasa ekonomisiymiş.

    zengin azınlıkla yoksul çoğunluk arasındaki uçurumu "demokrasi" kılıfıyla giderek açmaya yarar. serbest piyasayı tanımlayan en güzel sözlerden biridir.

    sen böyle haksız rekabet ortamı yarat sonra serbest ekonomisinden bahset. eğer konu plaza çalışanıysa, hayır bak kendim için söyleyeyim plaza çalışanı da değilim kendi işimi yapmaya çalışan bireyim.

    alım gücümüz düşük bunu kabul etmemek elde değil, ama bu fiyatların pahalı olmadığı anlamına gelmiyor. sen koca ülkenin nüfusunu belli bir yerde tutup ülke ekonomisini sadece tek bir ille ve tek bir sektörle idare etmeye çalışırsan burada büyük bir balon vardır.

    ayrıca o plaza çalışanı diye aşağıladığın insana başka alternatif üretebiliyor musun? köyden istanbul'a veya diğer büyük şehirlere daha iyi şartlarda yaşamak için geliyor insan mecbur napsın imkanları bu kadarına el veriyor oradaki adamda elinden geleni yapmaya çalışıyor beyaz yakalı insanlar.(he içlerinde boş insanlar tabiki var)

    o çıkarını düşünen zenginler yüzünden zaten ev fiyatları bu kadar pahalı ve insanların alım gücü bu kadar düşük. e tabi bir de buna çanak tutanları atlamamak lazım
  4. abi
  5. etrafımda ki herkes kredi çekip ev almis durumda. her karşılaştığım, ev kira mı senin mi diye muhabbet açıyor. kira deyince de bana ev almam gerektiğini söylüyor. almayı düşünmüyorum deyince de sanki küfür etmisim gibi bozuluyorlar.
    insanlar her şeyini eve adamış durumdalar.bütün hayalleri 200 bine aldıkları evi 600 bine satmak.iyisinden bir evin maliyetinin ortalama 70,80 bin oldugunu cümle alem biliyor.insanlar balonun patlamaması için resmen önüne gelene ev al tavsiyesinde bulunuyor:)
    üzgünüm ama balon var gençler. yolda yürürken gördüğüm 3 dükkandan 1 i çiğ kofteci,3 te 1 inşaat ve emlakçı, kalan 3 te 1 diğerleri. ya sorarim size 3 dükkandan 1 i mutahit mi olur?
    bir de mutahitler biliyorlar işi. parası olmasada dükkanın önüne audi çekiyor :)millet atliyor tabi.
    etrafimda ev alacak kimse kalmadı. her yer dev projeler.bütün ülke emlakla yatıp kalkıyor. misafirlige gidiyorsun sohbetin yarısı emlak üzerine. tipki batık holdinglerin batmadan önceki halleri gibi.
    ben yatırımlarımı tarla olarak yapıyorum. elime geçenle tarla alıyorum. çocuğuma ev değil tarla bırakmak istiyorum.
  6. patlamasını istediğim en büyük balonlardan biri. memleket az da olsa nefes alır. memleket olmasa da öğrenciler.
  7. emlak fiyatlarının yüksek olması bu balonun patlayacağı anlamına gelmez. konut, türk insanı için sadece konut değildir. kültürel, toplumsal, ruhani bir çok ek anlamı vardır. bu nedenle diğer sektörler ya da başka ülkeler ile kıyaslanmamalıdır. ülke genel krize girdiği durumda dahi bu ülke insanı yediğinden içtiğinden feragat eder, arabasını satar ama oturduğu konuttan vazgeçmek son düşüncesi olur. onun için balon patlasın da ev fiyatları düşsün diye bekleyenler boşa beklemesin. yatırım tavsiyesi değildir.
  8. balonun olduğu konusunda çoğunluk hemfikir. ama balon patlar mı, patlarsa ne zaman patlar konusu muamma. son yorum mart ayında yapılmış, yeni yorumlara ihtiyaç var bence.

    tanım: ilginç bir balon.