1. insanı insan yapan bedeniyse değişir. duygularıysa değişir. düşünceleriyse o da değişir. alışkanlıkları, adımları, bakışları, gülüşü, hepsi değişir. sevgisi değişir. sadakati değişir. duyarı değişir. artık o kadar değişir ki insan ya aynadaki yabancı gelir ya solumuzda kalan. çok acıdır bu aslında. fotoğraflar da çok acımasızdır. çünkü artık öyle bakmadığını bildiğiniz insan size hala öyle bakmaktadır. dünya değişir her şey değişir değişmeyen bir şey yoktur a dostlar, ölümden başka..
  2. değişir. ben değişmem diyen insan bile değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu anlar ve değişir.

    değiştim ve değişmeye de devam edicem. sürekli olarak kendimin daha iyi versiyonu olucam. çünkü hiçbir şey aynı kalmıyormuş. -kalmamalıymış-
  3. değişir kendimden biliyorum ama hiç çizgisini bozmayanını da gördüm. dağdaki hayvan bile biraz değişiyor.
  4. uygun koşullar veya zaman faktörüyle evet. zaten insan değişken bir varlıktır. kapkatı değişmez insanlar bana hep tuhaf ve mutsuz gelmiştir. zihin eğilip bükülüp şekilden şekle giren bir oyun hamuruyken yaşamak güzel, deneyimlemek, tecrübelerle harmanlanmak. kurumuş bir oyun hamuru can sıkıcı olurdu.
    jole
  5. değişmeyen tek şey değişimdir mottosu ile cümleye başlamak istiyorum.
    tabii ki değişir, bundan bir yıl kadar bile önce düşünceler farklıyken bir yıl sonrasını kim bilebilir?

    düşünceler, fiziki özellikler, biyolojik etmenler... her şey zaman içinde yoğrulur ve değişir.
  6. insanın kendisi olmak gibi bir sorunu vardır. burada bir seçimden değil her bireyin kendine has bir benliğinin olması gerçeğinden bahsediyorum. kişi benliğini keşfedebilir, bastırabilir, yüceltebilir, görmezden gelebilir, hayatı boyunca fark etmeyebilir... etrafındaki insanlar da bireyin benliğine karşı aldığı farklı tavırların değişim falan olduğunu düşünür diye düşünüyorum. hatta "seni hiç tanıyamamışım, parayı bulunca değiştin, bu kız seni çok değiştirdi" gibi söylemler bireyin farklı deneyimleri sonucunda kendisine ve/veya benliğine karşı tavrını değiştirmesinden kaynaklanıyor zannımca.
  7. değişmeyen insan mı var ki?

    ilk anne karnina düsmeyle baslayan degisim seruveni doguma kadar kendini gosterir ve de yasam boyuda devam eder.morfolojik olarak degisen insan ayni zamanda psikolojik olarak büyür ve de degisime ayak uydurur.
  8. gelişir ama değişmez. insan özüne bağlıdır, değişmez.
  9. değişir ama gelişir mi bilinmez.

    değişim her şeyde olduğu gibi insan yaşamında da gerçekleşmesi kaçınılmaz olandır. önemli olan değişimin nasıl gerçekleştiği, bireyi bir üst seviyeye taşıyıp taşımadığıdır. yani değişmekten ziyade gelişmektir aslolan.
  10. insanlar büyür. hayatlarına girenler ve çıkanlar, başlarına gelenler ve gelmeyenler, hayalleri ve onların yerden topladığı kırıklıklarıyla büyür.

    kimse nehire karşı koyan taş olamaz. çünkü bu öyle bir nehir ki tanrılar bile ona karşı koyamadı. dünya değişti, onlar akıntıda kayboldu.