1. bugün hocamız yıllardır ekşisözlük de yazar olduğunu ve ekşide bu başlığı gördüğünü söyledi. biraz içerlemişti sanırım. çünkü konumuz dna nın üç boyutlu modeliydi. kendisi watson ve crick in rosalind franklin in hayatını nasıl kararttığını anlattı. arada

    nickini sordum tahmin ediceğiniz gibi söylemedi. onun yazdığını düşündüğüm entry yi alt tarafa yazıyorum.

    !---- spoiler ----!

    yanılgıdan ibaret önerme benzerimsidir.

    dna yı keşfeden aslında herkesin bildiği gibi watson ve crick değil, rosalind elsie franklin dir.

    dna molekülünün ilk fotoğrafını x ışını kırınımı metodu ile çekmeyi başarmış ve sarmal halde olduğunu ilk gören ve öğrenen kişi, "nobel ödülü sahibi" kişidir kendileri. tabiki o zamanlarda şimdiler gibi kadını hor görme ve "elinin hamuru ile bilim işine karışma" mantalitesi bu dahi kadının arka planda kalmasına neden olmuş, uyanık watson ve crick rosalind elsie franklin'in çektiği ve herkesten sakladığı fotoğrafı çalarak dünya tarihine geçmeyi başarmışlardır.

    watson ve crick, uzun süredir dna üzerine kafa yormaktadırlar. fakat şekli hakkında bir türlü doğru yorumu yapamamışlardır. dna nın 3 boyutlu görüntüsünü görüntülemeyi başaran rosalind elsie franklin in çekmiş olduğu fotoğrafı gördüklerinde, dna ile ilgili kayıp halkayı tamamlayarak makale haline getirmişler ve dünya tarihine geçmişlerdir.

    bilim hayatının büyük kısmını x ışını kırınımı çalışmaları ile geçirdiğinden yumurtalık kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiş "bilim emekçisi kadın"dır.

    detaylı bilgi için: rosalind elsie franklin

    özet: erkekler hep hazıra konsun, kadınların emeği hep sömürülsün..

    !---- spoiler ----!

    bu yorumu neden yazdım bilmiyorum ama sanırım nispeten entel sözlüklerden birinde tanıdığınızın olması insanı biraz mutlu ediyor.

    unutmadan söyleyeyim. ekşicilere "oradakiler kendilerini çok entel sanıyorlar. yok kadınlar anca ev işlerini yapar, elinin hamuruyla bilime giremezler falan yazmışlar." dedi. sanırım ekşinin son halinden pek haberi yok.
  2. bir örnek vermek gerekirse, güncel olarak; Apollo 11'i Ay'a götüren assembly kodunu yazan Margaret Hamilton'a Özgürlük Madalyası bugün verildi. Yazılım mühendisliği tabirinin de mucididir.
    özgürlük madalyası