• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.78)
Yazar orhan pamuk
kara kitap - orhan pamuk
kara kitap, nobel edebiyat ödülü sahibi orhan pamuk'un 1990 yılında yayımlanan romanıdır. pamuk'un bu romanı dünya çapında çokça konuşulmuş, belli başlı dillere çevrilmiş, pamuk'un daha da ünlenmesine katkıda bulunmuştur. bu kitaptan birkaç yıl sonra nüket esen tarafından "kara kitap üzerine yazılar" adlı bir eleştirel eser de yayımlanmıştır. bu eserde de ünlü eleştirmenlerin kara kitap hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. kitap şeyh galip'in hüsn ü aşk adlı eserinin günümüze uyarlanmış halidir. kitaptaki milliyet yazarı "celal salik" mevlana celaleddin rumi; avukat galip, mevlana'dan 5 yüzyıl sonra mevlevilik yolunda şeyhlik düzeyine erişmiş şeyh galip'tir. galip, hüsn ü aşk'taki erkek kahraman aşk'ı; rüya ise kadın kahraman hüsn'ü temsil etmektedir.
(kitap bilgisi vikipedi'den alınmıştır.)


  1. başka dünyaların ^:batı^ sinema yoluyla insanımızın hareketine tavrına duruşuna nasıl yansıdığıyla ilgili bölüm akılda kalıcıdır. artık türk insanını betimleyen cansız modeller çürümeye yüz tutmuş, yerini batılı modern duruşlarıyla yeni vitrin mankenleri almıştır.
    bu ve birçok yan düşünceyi romanın alanına çekmekten korkmayan pamuk'un "ben başka türlü bir roman yazacağım." diyerek girdiği yolun meyvesidir.
    ayrıca kitapta çizilen rüya portresinin eleştirel bir bakışla oluşturulduğunu düşünürüm hep, bir bölümde "... seni severdim." diye diye zihninde küçük an'lar biriktiren galip yeri geldiğinde hiç hoşlanmadığı polisiye romanları rüya'nın nasıl da bayılarak okuduğunu hafif küçümseyici bir dille belirtmekten çekinmez. hatırladığım kadarıyla darmin hadzibegovic tarafından hazırlanan "kara kitap'ın sırları"nda orhan pamuk, rüyanın bu özelliklerini sıralarken onu fazlaca romantik bir devrimciliğin içinde yaşayan bir kadın gibi düşünmüştür.
  2. kara kitap benim için bir şaheser. tekrar tekrar okuma isteği, tekrar o eski istanbul sokaklarında dolaşma isteği doğuruyor. özellikle boğazın sularının çekildiği gün adlı bölüm inanılmaz güzel. orhan pamuk sadece bu eseri için bile nobel alabilirdi, şahsi görüşüm.
  3. yazarın başka kitaptaki sözleriyle söyleyecek olursak "bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti." cümlesindeki kitaptır. 16 yaşında olsanız bile elinize geçtiyse eğer, üzerinden bambaşka yazarlar ve kelimeler geçmesine rağmen bıraktığı etki bir gün bile azalmaz. biliyorum.
  4. galip’in karısı rüya’yı aradığı bölümlerle, celal salik’in köşe yazıları kitap boyunca birbirine karışarak ilerler. sadece celal salik’in yazılarının olduğu bölümler için bile okunmaya değer kara kitap. alâaddin’in dükkânı ve boğaz’ın suları çekildiği zaman oldukça iyidir bu bölümler arasında.
    roman boyunca her bölümün başında bir epigraf vardır. birinci bölümdeki iki epigraf okuru pek normal bir romanın beklemediğinin habercisi gibidir.
    “epigraf kullanmayın çünkü yazının içindeki esrarı öldürür!” adli
    “böyle ölecekse, öldür o zaman sen de esrarı, esrar satan yalancı peygamberi öldür!” bahti
  5. orhan pamuk un yarattigi dunyanin icine girmeyi basarabileceginiz bir dinginlik zamanında okunup,heder edilmemesi gereken bir kitap. her adımı yeni dünyalara açılan muhteşem bir eser.. özellikle gazetede ki köşe yazılarının her biri başlı başına bir kitap olur.
  6. beni postmodern edebiyatla tanıştıran ve çok sevdiren kitap. biçim yönünden benzer yerli kitap arayanlara murat uyurkulak'ın romanlarını tavsiye ederim.
    (bkz: har - murat uyurkulak)
    (bkz: tol - murat uyurkulak)
  7. üzerine incelemeler yazılmış, şifrelerle dolu bir kitaptır.

    kara kitap ve diğer orhan pamuk kitaplarını okuduktan sonra fark edersiniz ki orhan pamuk sürekli bir şeyleri tekrar etmektedir. acaba bir mesaj mı vermek istemektedir? kendinizi koca bir bulmacanın ortasında gibi hissedersiniz. işte o bulmacayı fark etmenin yolu kara kitaptan geçer.

    bu kitabı okumayan ben orhan pamuk okudum demesin arkadaş.
  8. orhan pamuk'un beş yılda tamamladığı ; şeyh galip'in hüsn-ü aşkı'ndan esinlenerek yazdığı romanı. roman "kişinin kendisi olması"problemini işler ve istanbul 'da avukat galip'in hastalık derecesinde bağlı olduğu eşi rüya'nın onu terketmesiyle başlar. bir gazetede yazar olan amcasının oğlu celal salik'in-salik ; arapçada dürten uyaran demektir nitekim-rüya'nın yerini bildiğini düşünür ve onun yazılarını okumaya başlar. eser celal'in yazılarıyla , galip' in rüya'yı arayış süresince başından geçen olayları anlatır. şüphesiz romanın en güzel kısımları celal'in yazılarıdır. boğazın suları çekildiği zaman , göz , şehzadenin hikayesi, uyuyamıyormusunuz en güzel olanlarıdır. yazarın bu kitabının üzerine nükhet esen tarafından " kara kitap üzerine yazılar"adlı bir kitap daha yazılmıştır.
  9. romanın kendisinden çok araya sıkıştırılan köşe yazıları güzeldi.