1. "kitap okuma alışkanlığı"nın içi boş bir lafız olduğunu düşünüyorum. muhtemelen kendisine "kitap okuma alışkanlığı" kazanması gerektiği öğütlenen ilkokul öğrencileri falan da bunun sigara alışkanlığı falan gibi edinildikten sonra bağımlılık yapan bir şey olduğunu düşünüyorlar. yeni nesil bu "kitap okuma alışkanlığı" dayatmasından popüler edebiyat ile sıyrıldı, düzenli olarak kahraman tazeoğlu, ali lidar, azra kohen, e. l james falan okuyorlar. alın size kitap okuma alışkanlığı!

    bence böyle bir alışkanlık durumu falan söz konusu değil, insanın merak etmesi ve bu merakını giderebilmek için kitap okuması söz konusu. illa bir şey kazanmak istiyorsanız merak kazanmanız gerekir. merak ettikçe okursunuz. meraklarınız derinleştikçe daha fazla kitaba ihtiyaç duyarsınız ve okumalarınızı bir düzene sokmak durumunda kalabilirsiniz. sizi dışardan görenler de "kitap okuma alışkanlığı" edindiğinizi düşünerek özenirler falan.

    son olarak önemli olan okumak değil düşünmektir. okumak düşüncelerinizi derinleştirebilmek için bir araçtır. zihninizde işlemedikten sonra yığınla kitap okumanın çok bir anlamı yok. tabi bunu da obsesyon haline getirmemek gerekir belki. öyle yani.
  2. jules verne kesinlikle adı geçmesi gereken bir yazar bu konuda. ayrıca akıllı telefonların ve bilgisayarların negatif etkisi çok büyük.
  3. kitap okumanın alışkanlıgı olmaz arkadaşlar.

    kitap bir hobi olabilir, arada sırada canın sıkılınca okuyabileceğin bir eğlence aracı olabilir hatta zorla da olsa okunması gereken bir araç da olabilir.

    ama kitap okumak alışkanlık olsun diye yapılacak bir davranış değil.

    birçok insan kitap okuma alışkanlığının(ne demekse artık çözemedim bir türlü) çok faydalı, harika, süper ötesi, muazzam birşey olduğunu düşünüyor. hayır arkadaşım değil.

    kitap okumanın amacı da herkese göre değişir. ben birşeyler ögrenmek için okurum, bir başkası roman okur, zaman geçirmek için okur. bir digeri gülmek için okur, öbürü siyaset ögrenmeye okur. öbürü de aşk meşk okur, hayallere dalar. köşe başındaki kadın da ortamlarda anlatmalık yeni çıkan dizinin kitabını okur.

    yani kitap okumak herzaman herkes için faydalı birşey değil. amaca yönelik birşey.

    yani "ben hep kitap okurum" diyen birine "oo harikasın" demeden önce ne okuyorsun neden okuyorsun da denilmeli.

    yazı amacından sapmış gibi görünse de sapmadı(saptıysa da çaktırmayın). diyecegim o dur ki: "kitap okuma alışkanlığım yok diye üzülmeyin çünkü kitap zaten alışkanlık yapılması gereken birşey değil."