1. üzerinde çalışmalar var mı merak ediyorum.hayır bin yıl sonra insanlar halimize bakıp gülecekler.binlerce insanımızı sırf bu durumun yol açtığı problemlerden dolayı kaybetmemizde işin acı tarafı.
  2. (bkz: ingilizce)

    üniversite hazırlığı boşuna mı okutuyorlar yakışıklı?
  3. insanın meşgul olduğu her alan, bir şekilde iletişim problemi barındırdığı için yaratılmaya mecbur olan dil.

    müzisyenler için nota,
    mühendisler için teknik resim,
    bilim adamları için matematik...

    fakat bu dillerin hepsi, belli bir alandaki insanların bu alan hakkında birbirleriyle bilgi paylaşmasını sağlayan, çok teknik bir araç.
    insanların ana diline gelecek olursak, bu dil sadece kelime ve gramer değildir. her dil içinde o dili konuşan insanların kültürünü barındırır. bu öyle iç içe geçmiştir ki, bazen kültürel bir noktaya atıf yapmak için sadece bir kelime kullanmak yeterlidir. bu yüzden, bir dil bir insan iki dil ise iki insandır.
    böylesine ortak bil dilin oluşması için ise bütün insanların bir şekilde doğumdan itibaren iletişim halinde olması gerekir. ki bu durumda bile yerel farklılıklar farklı dillerin doğumuna yol açacaktır. kim bilir belki de zaten bütün mevzu böyle başlamıştır.
  4. yapay diller aracılığıyla da denenmiş ama yaygınlaşamamış dil. buna karşın 1887'de oluşturulan esperanto günümüzde hala varlığını sürdürmektedir.
    ugo