1. değişim aracı. insanların kendi suçlarını bir kağıt parçasına yıkmasına hastayım. iğrenç yaratıklarız ne diyelim.
  2. acayip bir şeydir, yaşayabilmek için inandığınız değerleri sorgulatacak hale getirebilir. kötüdür.
  3. cebinizdeki 10 türk lirası, dünyadaki tüm kötülüklere ama aynı zamanda tüm iyiliklere dönüşebilecek potansiyelde bir araç. çünkü zaten paranın temel amacı bu. sanırım o yüzden parayı hep kötülerler. hep kötü şeyleri görürdükleri için. oysa para kötü göründüğü kadar iyi de bir şeydir. onu ne şekilde kullandığınıza ve tabiki etrafınızdakilerin onu ne şekilde kullandıkları ile alakalı.

    ayrıca benim için insanları gözlemek için mükemmel bir araçtır. para, modern insanın tüm aksiyon potansiyelini sembolize ediyor.
  4. " ah para ah! allah değilsin ama allah'a da yakınsın.. "
    kuz
  5. biriktirmenin en kolay yolunun daha fazla kazanmaktan gectiği, doyumsuzluk yaratan, belli bir seviyeye kadar mutluluk da getirebilecek bir araçtır.

    hangi kitapta okuduğumu hatirlamiyorum ama aklimda para hakkında şöyle bir diyalog kalmış:
    - para mutluluk getirmez derler. tamamen yalan! çok paran olursa bir jet-ski alabilirsin ve mutlu olursun. sen hiç jet-ski'ye binip mutsuz olan birini gördün mü?
  6. bugün genel kabul görmüş değişim aracı. günümüzde paranın altın karşılığı yoktur. 19. yüzyıldan ikinci dünya savaşı'nın sonuna kadar banknotun altına konvertebilitesi devam etmiştir ve bu uluslararası para sistemine "altın standartı" denilmiştir. 1 ons altının karşılığı 35 dolar olarak belirlenmiştir. fakat savaş giderlerini karşılamak vb. durumlar sonucunda fazladan basılan dolarlar bu oranın tarih içinde değişime uğramasına sebebiyet vermiştir. ikinci dünya savaşı'ndan sonra altın standartı tamamen terkedilmiştir.
  7. islam'a göre put olarak tanımlanan, allah ile beraber tapınıldığı belirtilen değişim aracı. (bkz: necm 20)
    t
  8. kağıt para diye adlandırılanı pamuktan yapılandır.
  9. tarihte lidyalılar diye bir medeniyetin var olduğundan haberdar olmamızı sağlayan, uğruna binlerce kez savaşılmış bir buluş.
  10. buldukları için herkese arkalarından küfür ettirmek yoluyla lidyalıların günahlarını temizlettikleri keşif...