1. bu düşüncenin savunucuları ve temsilcileri şımarıklardır efendim. bir nevi arsız küçük çocuklar gibi davranmak en belirgin özellikleridir. insan hakları, adalet ve özgürlük kavramlarını aynı konuşma içerisinde en hızlı kullanma rekorunu ellerinde bulundururlar. ancak onu da aşan bir hızla kendi görüşleri dışındaki tüm diğer görüşler ve zaman zaman kendi alt grupları içinde en hızlı biçimde insan hakları ihlalleri, eşitsizlikler ve esaretler yaratmayı becerebilenlerdir. bir diğer hasletleri ise mağduriyet doğurabilme kapasiteleridir ki bu konuda mayoz ve mitoz bölünmenin kendilerine saygı duruşu yapmasını sağlayacak çabuklukta hareket eder ve nur topu gibi mağduriyetler dünyaya getirirler. tabi ilginç bir diğer özellikleri de her türlü formatta veriyi; örneğin “hırsızlık.xlsx”, “rüşvet.csv”, “cinsel istismar.mat” ve daha nicelerini her nevi ekonometri-istatistik paket programı ve ya c++, fortran, matlab gibi yazılım dillerini geride bırakacak özelliklere sahip kendilerine has bir programlama dili ile normalize eden ve kendilerini haklı çıkaran sonuçlara sahip modeller kurabilir ve bunu sonuna kadar çatır çatır savunurlar.
  2. türkiye'yi 40-50 yıl içerisinde mahvedecek olan yapay ideoloji. bunu önlemek eğitimcilere düşer ama ne yazık ki eğitimcilerin de büyük çoğunluğu bu ideolojinin esiri durumda.
  3. turkiye'de ortaya çıkışı 1950 olarak kabul edilse de asıl ortaya çıkışı 1990'lı yıllar olan ve ülkenin büyük çoğunluğu eğitimsiz , sorgulama yapamayan müslümanlardan oluştuğu için demagoji yaparak hızla büyüyen siyasi anlayış.
  4. sömürülmesi inanılmaz kolay sistem. dindarların bir çoğu samimiyetsizliği fark etmede gerçekten çok başarısız. bu yüzden üzerine bu kadar oynanması.
  5. temelleri hz.muhammed(s.a.v)' in ölümüyle atılan, emeviler döneminde ideolojik kılıfı hazırlanan akımdır. iran'da humeyni ve taraftarlarınca yapılan devrim sonrasında, devrimin devamlılığının sağlanması adına komşu ülkelere ihracı elzem haline gelmiş ve türkiye'de cumhuriyetten bu yana varlığını devam ettiren 'hilafet isterük'çü taife tarafından yeniden sahiplenilmiştir. finansörü ise hemen hepinizin bildiği gibi suudi arabistan'dır. meraklı arkadaşların soner yalçın'ın 'erbakan' isimli araştırma kitabını okumaları tavsiye olunur.
  6. günümüzdeki toplumsal, siyasi, hukuki, idari vb. gibi sorunlara islam'ın içinden cevaplar bulmaya çalışan siyasi hareket. bunun bir de "radikal" olanı vardır. batı tarafından uzlaşmaya daha yakın olanlar "siyasal", şiddete meyilli olanlar ise "radikal" olarak tanımlanmaktadır.

    siyasal islam laikliği kesinlikle reddeder. islam'ın gündelik hayattan tutun ekonomik meselelere kadar yol gösterdiğini savundukları için, devletin islami olarak yönetilmesi onlar için çok doğal bir meseledir. zira islam peygamberi aynı zamanda devlet başkanı ve komutandır. halifelik makamı da sadece din işleri ile uğraşmamıştır çünkü. devletler kurup, fetihler yapmıştır.

    bu düşüncelerin bir ideoloji olarak yorumlanmaya başlaması ibni teymiye'ye kadar gider, hasan el benna ve seyid kutup ile devam eder. hoş, seyid kutup daha çok radikal kanatların bahsinde geçer. kendisinin mi radikal olduğu yoksa radikal islamcıların onun fikirlerini uyarlayarak mı marjinalleştiği tartışma konusudur.
  7. 1990 ların sonlarından itibaren sam amca dayatmasıyla ülkemizde de başarıya ulaşmış bir kavram. 28 şubat bunu son engelleme girişimiydi ancak gel gör ki postmodern darbe yarattığı mağduriyetle en çok siyasal islamcılara yaradı.