1. zenginlerin refah içinde yaşamasını sağlamak.
    abi
  2. "toplum ateştir" - arthur schopenhauer
    "toplum hastalıktır" - friedrich nietzsche
    "toplum yaradır" - john locke
    "toplum sıradanlıktır" - jean paul sartre
    "toplumdan uzaklaştıkça kendine yakınlaşırsın" - platon
    "seni senden alan toplumdur" - tezer özlü

    insanların göçebe yaşam tarzlarını bırakıp tarımın kullanılması ile beraber yerleşik hayata geçmelerinden sonra büyüyen toplulukları, sanayi devrimiyle üretimde makinaların devreye girmesi, tükettiğinden fazla üretip bunu sınıflara yaymak, yönetmek, devam ettirmek, sonsuza kadar büyütmek için kullanan tüm sistemler bütününe, başka bir amaç aramak ilginç doğrusu.
  3. bir kesime veya sınıfa dayanarak gelişmek.
  4. toplumun bir amacı olur mu bu bir sorunsaldır.

    yekpare bütüncül bir amacın olması imkansıza yakındır. üstelik zaman, mekan ve duruma göre değişebilir. çünkü toplum içerisinde bir çok farklı kesim, sınıf, fraksiyon, grup, sosyal tabaka vb. ne derseniz parçalılık vardır.

    kanımca mesele, toplumda baskın olan amacı yönlendirebilmek, güdebilmek meselesidir. ya da amacın dayatılan/zorunda kalınan şey olduğuna rıza göstertebilmek yetisine sahiplerce oluşturulabilecek bir algı olması gerekir.

    gene de tüm toplum hiçbir zaman aynı amacı gütmez. amaç/amaçlar algısı; kitleleri etki altına alabilen araçlara sahip kesim/kişilerce edilgen olan, şekle bürünendir.

    belli bir sınıfın çıkarlarını korumak için oluşturulan bir çok kamuflaja sahip olduğu için tavşan gözüne fener tutulmuş misali doğrudan görünemeyen ve toplumun büyük kısımına ait gibi görünen, sömürüye araç olan amaçlar ise sınıf bilincinin/siyasal bilincin oluşmasıyla yapılabilecek mücadelede insani bir amaca dönüştürülebilir.
    ozee
  5. toplumun bir amacı yoktur. en azından bilinçli ve kollektif olarak.
  6. toplumdan topluma elbette değişecek amaçların bütünüdür. kapitalizm ile sosyalizm arasında bir amaç farklılığını belirtirsek; kapitalizm de kısaca toplum sermaya için, burjuva için, onların daha fazla kazanması için vardır elbette. sosyalist toplum duşuncesinde ise sınıf kavramı ortadan kalktığı için ( kapitalist sınıf kavramının yok oluşundan yani burjuvazinin yok oluşundan bahsediyorum ) toplumun amacı daha evrensel oluyor. yani toplumun ve bireyin hayatını en iyi şekilde yaşamasını sağlamak oluyor amaç.
  7. toplumun amacı olmaz. toplumu bir amaç doğrultusunda yönlendirirler. bu yönlendirmelerden ise ne yazık ki toplumun fayda görme ihtimali binde birdir.
  8. amacı olanları amacından etmektir. en azından türkiyede.
  9. toplumların yegane amacı; toplum olmayı devam ettirmektir. günümüze kadar ulaşmış binlerce ideoloji, onlarca din ve milyonlarca fikrin amacı da budur.
  10. devlet tarafından çoğaltılmak, evet her anlamda.