1. CUmhuriyetin ilk yıllarında ülkemize gelen eğitim kuramcısı John Dewey bile ta o zamandan "Bu ne lan böyle, bir sürü kağıt kürek, sizden adam olmaz" diyerek çekip gitmiştir.

    İsteyen okuyabilir:

    Rapor
  2. Milli Eğitim Bakanlığı performans 2017 raporunu inceledim az once ve neden egitim sistemimizin yerinde saydiginin baska bir resmi ile karsilastim.

    calisan personel arasinda ilkokul mezunu sayisi azimsanmayacak kadar fazla hele bir de bu calisanlarin bazilarinin genel idare hizmetleri sinifinda olmasi gercekten rezalet. tamam yardimci hizmetlilerde ilk ve orta okul mezunu gormek insani sasirtmaz ama idare kadrosunda ne isi var bu kisilerin. bir de 65 yas ustu calisan sayisi 10 bine yakin.

    bu rakamlar uzucu, lise mezunu egitim ogretim faaliyetlerinde calisanlar hangi kademelerde merak ettim. ortaokul mezunu idareci kadrosu da fazla. suanda universite mezunu issizler varken, enstitulerde yukseklisans yapan egitimciler cile cekerken bu yasli ve egitimsiz (!) calisanlar mi egitimi ileri tasiyacak?

    KAynak
  3. gecmis bir yorumumda yapilan degisikliklerinyada duzenlemelerin okul, politika ve akademi ayaklarinda geriden takip edildigini anlatmaya calismistim ve el yazisi ornegini vermistim. bakanlik bir karar alir bir gunde el yazisina gecilir. bu duruma hazir olmayan ogretmen yetistiren kurumlar mufredatlarini kanundan 3 yil sonra guncellerler. hazir olmayan okullar bir neslin igrenc bir el yazisina sahip olmasina neden olur. gel gor bugun bakan bir aciklama daha yapti ve el yazisi kaldirildi. hoppaaa... ya yeni tam anlami ile kullanilmaya baslanmisti simdi ne degisti? el yazisini savundugum fikri cikmasin ama simdi ne olacak. bir gunde yenilik getirip bir gunde kaldiramazsin. insanlarin gelecegini ilgilendiren kararlari planli almak lazim. ben yaptim oldu mantigi nereye kadar. neyse simdi mufredatlarini guncelleyen ogretmen yetistiren kurumlar bir 5 yil daha el yazi temelli egitim verir sonra biri cikar derki el yazisi kalkti siz ne yapiyorsunuz. bu kisir dongu devam eder durur.
  4. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafindan ogretmenlere tavisye edilen film ve kitap listesini incelerken bir ilginclikle karsilastim ki egitim sistemimizin sorunlarinin ozeti gibi.

    Soyle ki;

    tavsiye edilen kitaplardan birinin adi, "Wikipedia U Dijital Çağda Bilgi Otorite ve Liberal Eğitim" ama ulkemizde wikipedia'ya erisim engeli mevcut. sistem ogretmenine bu konuda donanimli ol diyor ama o konuda erisim yasagi koyuyor. cok ilginc gercekten.

    kitap ve film listesine bu adresten ulasabilirsiniz. Cok guzel kitaplar var ozellikle listede bulunan (bkz: ezilenlerin pedogojisi - paulo Freire) ile (bkz: Öğretmen - Frank McCourt) eserlerini okusa ogretmenlerimiz yeter. bu kitaplari listeye alan kisiler nasil hala sistemde bulunuyor onu da merak ediyorum, coktan KHK ile uzaklastirilmalari lazimdi(!).