• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.75)
v for vendetta - james mcteigue
v olarak bilinen maskeli bir adam, geleceğin totaliter rejimle yönetilen ingilteresi'nde korkuyla sindirilmiş halkına egemenliği geri verebilmek için şiddete başvuran biridir. v ingiltere halkını, kendisiyle guy fawkes günü olan 5 kasım’da parlamento’nun çevresinde buluşmaya davet eder.


  1. izlediğim filmleri arasında natalie portman ın en iyi oynadığı ikinci film.ilki kesinlikle leon:the professional
    lera
  2. filmi izlemeyen birini gördüğüm zaman afallıyorum nasıl izlemedin diye tepki veriyorum. bu filmi izleyip anlayan her kişi şanslıdır benim gözümde. film arşivimde özel bir yeri vardır ayrıca.
  3. çizgi romanına göre basit bulduğum film. bu basitliğin sebebi ise izleyiciye v karakterinin "iyi" bir karakter olarak yansıtılmasıdır. o sebeple filmde v'nin işkence yapması başta olmak üzere iki üç sahne de garip ve bağlamdan kopuk gelir. anarşizm ise çok çok basit anlamda anlatıldı filmde. yine fight club gibi isyan edecek kitlelerin gazını alan ve gerçek mücadeleye zarar veren bir filmdir. içten içe, bak isyan etmek için gereken gücü ancak bu denli uç ve hastalıklı insanlar bulabilir fikrini yansıtır. siz normal insanlar böyle düşünemez bu denli büyük eylemler yapamazsınız der film bize. bir kurtarıcıya ihtiyaç duyduğumuz yanılsaması popüler kültüre de yansır. o sebeple filmi izleyenlerde ilk günler de adamlar haklı böyle hayat olmaz hissi oluştursa da,film uzun vadede kendimizi küçük, güçsüz ve kabullenmiş hissettirir.
  4. hedefe giden her yol mübahtır mantığında, sağı solu patlatarak özgürlük savaşı verdiğini iddia eden pelerinli, maskeli terörist. sözde davası için, masum, sivil, çoluk çocuk demeden herkesi namlunun önüne süren dallama.
  5. natalie portman'ın oynadığı her film güzelleşiyor.
  6. alan moore'un margaret thatcher hükümetini eleştiren çizgi romanından lana ve lilly wachowski tarafından sinemaya (ve bush yönetimini eleştirecek şekilde 2000'li yıllara) uyarlanan ve james mcteigue tarafından yönetilen film.

    niçin oluştuğuna anlam veremediğim genel kanının aksine filmin kahramanı v değil, natalie portman'ın canlandırdığı evey hammond karakteridir. zira olay örgüsü içinde bir karakteri "kahraman" yapan her şey evey'nin başına gelir, v'nin değil.

    !---- spoiler ----!

    yine anlam veremediğim şekilde yüceltilmesine rağmen v moral olarak doğru bir karakter değildir, hatta bildiğin ruh hastasıdır. fakat bunun sebebi sözde "terörist" eylemleri değil, bu eylemlerin meşruiyetine gölge düşürerek evey'e işkence etmesidir. kendince daha büyük bir amaç uğruna gerçekleştirdiği bu psikopatça kötülük v'yi kendi işkencecileriyle denk hale getirir. bu bir anlamda sistemin onu kendine benzetmesi gibidir. bu yüzden filmin "premise"i uyarınca kişilerin değil, fikirlerin baki olmasının gönül rahatlığıyla cehennemin dibini boylayabilir v filmin sonunda. sağ kalan ise fikirleri ve evey olur.

    !---- spoiler ----!
  7. efsane replikleri olan efsane film.

    !---- spoiler ----!

    - neden ölmüyorsun
    - bu maskenin altinda etten ve kemikten daha fazlasi var. bu maskenin altinda bur fikir var. fikirlere kursun islemez.

    !---- spoiler ----!
  8. izlemekten bikilmayan filmler listesine ilk ondan girebilecek filmdir
  9. gene "kült film" kategorisinde olup da benim itiraz ettiğim filmlerden biri. filmi fazlasıyla abartılmış buluyorum. bana göre filmin tek numarası anarşizm üzerine çekilmiş az sayıdakı ((bkz: fight clup) ) filmlerden biri olmasıdır. bundan dolayı film sistem karşıtları tarafından arşa yükseltilirken aslında overrated kategorisine girmiştir bence. filmin içinde belki 30 - 40 tane sembol var. şuan sağda solda atıp tutan "v for vendetta oo yee" diye bağıran sözde anarşistlerin o sembollerden birini bile görmediğini, filmi adeta bir "bugs bunny" edasıyla seyrettiğini de biliyorum. zaten filmdeki semboller onu bu kadar yüceltmiştir. yoksa hikaye tırt, oyuncular tırt, sembolleri, alt metinleri, mesajları anlayabiliyorsan ve güzel diyorsan lafım yok ancak çizgifilm gibi gelip karşımda çatır çutur savunanlara anlam veremiyorum.
  10. o da bişey mi herifler filmini cekerken biz filmi bizzat yaşıyoruz amk .. v başkanı bekliyoruz ama kimse çıkmıyor.. sarı saçlı mavi gözlüm nerdesin !?