1. veganizm in ben çok gereksiz olduğunu düşünüyorum, en azından bu topraklarda çünkü veganizm ekonomik açıdan iyi olan ülkelerde anlam kazanabilecek bir şeydir. az buçuk fikir sahibiyim bu konuda çünkü bir vegan workshop una gitmiştim. bence gerçekten çok zahmetli olmakla beraber çok da masraflıdır aynı zamanda. bi de veganlara yönelik olan ürünlerde de tse tarzı bir damgalama uygulaması var galiba. bu ürünler ve normal ürünlerin fiyatlarına da bakarak anlayabilirsiniz ne demek istediğimi.
    bir de bazı konularda da fanatizme varan görüşlerde sahiptir. örnek olmak üzere normal süt içenleri tecavüze destekle suçlayan vegan arkadaşlarım var. bunları gördükçe soğuyorum tabii.
  2. şu sıralar, özellikle anadolu yakasında (kadıköy,moda civarı) çok fazla opsiyon bulabiliyoruz veganlar olarak :) mm&g burger var, vegan hamburgeri mükemmel ayrıca muhtelif mekan'ın tüm menüsüne kefil olabilirim, gerçi son bir vegan iskender denediler, pek olmadı o..
    kimbo
  3. gerek "insani duygular" gerek "daha sağlıklı" ve gerek "bütün arkadaşlarım böyle yapıyor^:aşağıda dipnotta açıkladım^" düşüncesiyle veganlığı tercih edenlere saygı duyarım. seçimlerine karışmaya hakkım yok diye düşünüyorum.
    ancak işin sağlık boyutundan biraz bahsetmekte yarar görüyorum.izninizle.

    hayvansal ürün tüketmezseniz evet yaşamınızı devam ettirirsiniz. ancak ne kadar sağlıklı olduğu konusu tartışılır.
    tek tip beslenme her zaman risklidir. uzun vadede kronik hastalıklara sebep olur.
    -sadece hayvansal kaynaklardan alabileceğiniz elzem yağ asitleri vardır. hücre ve hormon yapımından sinir iletimine kadar her aşamada görevlidir. bunları almazsanız metabolizmanız fazlasıyla etkilenecektir ve supleman almak zorunda kalırsınız. ve hayat boyu elzem yağ asiti suplemanı kullanamazsınız. ve biliyor musunuz onlar yine hayvansal kaynaklardan elde ediliyor.

    -yine sadece hayvansal kaynaklardan alabileceğiniz aminoasitler var.yani proteinler. bunları protein tozlarıyla da alamazsınız.zaten onlar da süt proteininden, et proteininden üretilir.

    -ve bence çok çok önemli olarak; b12 vitamini. yetersiz düzeyde ise kişide anemiye sebep olur, kemik dokuya zarar verir. ve bence en önemlisi hamilelik döneminde yetersiz b12 alan annelerin bebeklerinde zeka geriliğine sebep olur. bence bu en ağır sonucu. hem sağlık-hem vicdan söz konusu.

    en önemlilerini söyledim daha bunlar açılabilir ve daha birçok sonuç sayılabilir. bir de "doğru bilinen yanlışlar"dan bahsetmek isterim. biraz fazla kendi düşüncemi katacağım. yine izninizle.

    b12 için "norveç kıyılarında yetişen bir yosun b12 içeriyor, veganlar bunu tüketebilir" düşüncesi var. (ve büyük ölçüde yalanı.) norveçten dondurulup getirilen yosunu ne kadar yiyebileceksiniz, gerçekten ordan mı geldi, tağşiş yapılmadığından emin misiniz (bu ülkede olgunlaşmamış zeytini kömürle boyayıp satan var, unutmayın.) ve b12 içerdiğinden emin olan kim, fda onaylamış mı, ab onaylamış mı... bunların hepsi ayrı ayrı tartışılır. (her farklı ürün tüketilmeden önce)

    yine bir gülümseten düşünce: mantarda hayvansal protein var. sizin de inandığınız üzre mantar hayvan değil- dolayısıyla hayvansal proteini olması imkansız. sadece belli yöntemlerle pişirildiğine tadı ete daha çok benziyor. bu asparagas tam olarak burdan çıkma.

    aklıma gelenler bunlar. dediğim gibi saygı duyuyorum ancak iyice öğrenmek - tarafsız kaynaklardan öğrenmek gerekiyor. (veganlık bir taraf değildir, yanlış anlaşılmasın.) ancak tamamen bilimsel kaynaklardan- bilimser verilerle çalışan uzmanlardan öğrenilmesi gerekir.

    etik gereği, mesleki olarak inandıklarım gereği; kliniğe gelen ben vegan olacağım, veya veganlığa başladım diyet istiyorum diyen (evet cümlelerin geneli böyle oluyor) ve hatta "veganlık daha hızlı zayıflatıyor diyen kişilere önce zararlarını anlatıyorum, daha sonra isterse tabi ki vegan beslenmesine uygun diyetini yazıyorum. ancak gerçek bu ya; üzülüyorum.^:itiraf.^
    ve bence çok önemli: gelişme çağındaki genç kızlarımızda bunu hiç uygun bulmuyorum. ve ben bu kişilere diyet yazmayı reddediyorum. üzgünüm.

    -yukarıda yazdığım dipnota geliyorum tam bu noktada; özellikle genç kızlarda var " bütün arkadaşlarım vegan oldu-ben de olmalıyım düşüncesi. ailesinin kliniğe getirdiği genç kızlardan bu tip cümleleri duyuyorum. veganlığa moda diyemem ama arkadaş ortamında kabul görmek için bu beslenme tipini seçen kişi sayısı fazla. ve benim gördüklerim sadece bilinçli olup bunu araştıran ailelerin çocukları. diğerleri için hem fiziksel hem ruhsal sağlık açısından endişeliyim.
  4. hepçil fakat akıllı canlılarız ve yaptığımız eylemleri sorgulayabiliyoruz

    zeka yönünden daha gelişmiş olmamız doğaya zarar vermemizi mi gerektirir ?

    peki doğanın tanrısı olma yetkisini bize kim veriyor ?

    zevk için katliam yapmak.
    canlıların neslini tüketmek.
    hayvan çiftlikleri kurmak.

    henüz vegan değilim sadece empati yapmaya çalışıyorum.

    sonuçta bir insanın boğazını kesmenin bir hayvanı kesmekten acı verici olduğunu kanıtlayan bir varsayım yok. kesinlikle aynı acıyı hissediyorlar.

    et veya ot yemek iyidir de demiyorum.

    evrimsel süreçte atalarımız otoburdu daha sonra hepcil beslenmeye başladılar. et yememiz zekamızın da artmasına yardımcı oldu. biliyorum.

    artık sorgulama yapabilecek durumdayız bu ahlaki - etik bir davranış mı ?

    ya da beslenme ile alakalı başka bi çözüm bulunamaz mı ?
  5. hiçbir hayvan ürünü yemeyen ve kullanmayan kişi.

    doğada bütün canlı türleri hayatta kalabilmek için bir şeyleri yemiyor muydu? insan hayvan yemeden de yaşayabilir mi diyorsunuz? bana sanki insanın dışarıdan almak zorunda olduğu proteinlerden ötürü birtakım sorunlar çıkar gibi geliyor. ayrıca tek tip beslenme mutlaka sorunları doğurur. coğrafi keşifler için yola koyulan denizcilerin dişleri bu tek tip beslenme ve vitaminsizlikten dökülmüştü.

    hem insan elbette ki kendi yaşamını daha iyi yapabilmek için bir şeyler yapmalıdır. burada ölçü doğayı yok etmemesidir ki yok ederse kendi de çok yaşamaz zaten.

    faydalanılanlar sadece hayvanlar değil bu arada. bitkiler biz bol bol oksijen yakalım diye mi fotosentez yapıyor sanki? onlar kendi besinini üretiyor sadece biz de faydalanıyoruz. bitki ve hayvan artıklarından elde edilen biyokütleye bakarak hayvanların cesedine eziyet ediliyor deyip bitkilerinkine de "aman o bitki, aynı şey mi" de diyen var mı bari? inek dediğin hayvanı kendi haline bıraksan ne kadar yaşıyor sanki? her ne yapılıyorsa kontrollü ve acısız bir biçimde yapılsın yani, nedir.

    şu konulara gösterilen hassasiyet insan hayatına gösterilse insanoğlu olarak v2 sürümüne yükseliriz. hayvanı çok seven ama hayvan gibi yaşamak zorunda olan insanlara burnunu kıvıranları samimi bulmuyorum.
  6. natalie portmanında bulunduğu çatı.
    benim gözümde biraz uç bir yer. hayvan'ın hay ı bile yok ; yumurta falan.
  7. vegansan git ot ye yaprak kemir ne merakın var hamburgerle etle ?
    bir yaşam biçimi.
  8. motivasyonunu hayvan sevmekten değil insanlardan nefret etmekten alsaydı ve süresiz açlık grevi olsaydı daha verimli bi akım olurdu. bu şekilde mantıksal düzleminde sıkıntı var.
    abi
  9. gece gece kime saldırsam derken aklıma gelen kabile şimdi, lan dünyayı kurtaran bu arkadaşlar o kullandıkları ayfonlarının ne kadar enerji çektiğini ve harcadığını hiç değerlendirdi mi acep? andorid olsun ios olsun fark etmez milyar akıllı telefon için harcanan enerji nedir hele bir bak vegan birader, benim sucuğuma karışıyon ekolojiyi şey ediyor diye. senin facebooktan, twitterdan vik viklemek için harcaman gereken enerji nerden geliyo? bu arada şunu da koyayım bambi bile kemik kemiriyor siz neyin gazındasınız

    bambi insan kemiği kemiriyor

    zürefe kemik şey ediyor.

    galiba size diyor
  10. devrimciler