1. merhabalar !
    7 temmuz itibariyle ikinci kitap seçimimizi ve ardından toplantımızı gerçekleştirdik. öncelikle kitap seçimini aktarmak istiyorum.

    bu tur kitap öneren isimler ve kitapları şöyleydi :
    ruhsuzkozmonot > amok koşucusu - stefan zweig
    uveybaba > venedik'te ölüm - thomas mann
    ahmetzamanı > watt - samuel beckett

    neticede "amok koşucusu - stefan zweig" seçildi. tercihen can yayınları. süre ise 10 gün. 18 temmuzda yeni seçimimizi gerçekleştireceğiz.

    alınan ek kararları ise bir başlıkta toplamak istiyorum :
    - zirve isteğimiz vardı. bunun planlanması için ruhsuzkozmonot'u ve ona yardımcı olması için samurai'yi görevlendirdik. belirli periyotlarla zirve düzenleyecekler buradan yine duyuru yapılacaktır.
    -oylamanın daha hızlı ilerlemesi için perpetuummobile bizim için anket düzenleyecek. yine duyurusu buradan yapılacaktır.
    -okunulan kitapların daha nitelikli tartışılması, satır aralarına birlikte inilmesi için bir skype grubu oluşturduk. uveybaba bu görevi üstlendi. detayları mutlaka paylaşacaktır.

    dışarıdan okumaya katılan kitap severlere de selamlarımızı gönderiyorum, sizleri de andık.

    herkese iyi okumalar dileriz.
  2. interkatif kültür ağının adına ve şanına yakışır bir düşünce. başlamış olması da son derece sevindirici.

    kitap seçimi konusunda benim de bir önerim var.

    seçilecek kitabı bir katılımcının seçmesi yerine, bu başlığı takip eden her yazarın oylarıyla daha demokratik yöntemlerle belirleyebiliriz. bunun için bize ilk olarak bir gönüllü kahraman gerekiyor. buradan bakınca bir sey demek istemiyorum bu düşüncenin mihmandarı olarak en uygun kahraman adayı gibi görünüyor. kitap seçimi ve sonrası için sistem şöyle işleyecek. madde madde anlatmaya çalışayım.

    1. eş zamanlı okunacak kitap için bir kitap önerisi olan yazar, bir sey demek istemiyorum'a özel mesaj yoluyla kitabın adını, yazarını ve yayınevini bildirerek oylamaya konulmasını talep eder.
    2. bir sey demek istemiyorum, straw poll gibi bir sitede gelen önerileri oylamaya sunar.
    3. oylama bir gün süreyle yapılabilir.
    4. yazarların oylarına göre okunması en çok istenilen iki veya üç kitap arasında yeni bir oylama yapılır.
    5. yeni oylama da bir gün süreyle yazarlarca oylandıktan sonra belirlenecek tarihe kadar okunacak kitabın adı belirlenmiş olur.
    6. belirlenen tarihe kadar kitap okunduktan sonra kitabın ve yazarının youreads'deki başlığı altında yazarlar düşüncelerini, kitap hakkındaki görüşlerini belirtirler.
    7. onlar erer muradına, biz çıkarız kerevetine.

    bir öneriydi. gönüllü kahramanımızın adı da değişebilir, önerilen sistemin kendisi de. ancak, kitap okuma isteği ve çabası değişmesin yeter.
  3. uzun süredir bir kitap kulübüne dahil olmayı istememe rağmen gönlüme göre bir grup bulamadığımdan beni çok heyecanlandıran olay.
  4. bir şey söylemek istiyorum; bu kitabı da okumuştum. neyse gene de hatırlamak için sayfalarına tekrar göz atarım. acaba on ya da on beş kitap belirleyip oylasak mı? en çok oy alanı okuruz! zweig de çok zevkli çok edebi bir seçim olmuş. katkısı olan tüm arkadaşlara selam olsun. aynı kitapları okumak güzel bence, herkesin fikrini öğrenmek isterim. farklı bakış açısı çok şey katıyor insana!
    hele bunu okumuştum ama hiç böyle düşünmemiştim demek ayrı bir öğrenme zevki!
    herkese iyi okumalar!
  5. amok koşucusu 18 temmuza kadar demiştik.
    yeni kitabı heyecanla ve elimde kitabı alacak 10-15 liramla beklemekteyim.

    ^:gülmeyin ama bu ay da battım.^
  6. çoluk çocuk evde kitap bekliyor, hala açıklanacak. sabrımız kalmadı.
    abi
  7. 3. kitapla beraber katılmak istediğim okumalar.
  8. amok koşucusu'nun tarihini belirlerken bayrama dikkat etmediğimiz için ufak tefek aksaklıklar yaşadık. eşit bir oylama yapabilmek için bayram sonrasına ertelendi kitap seçimi ve bununla birlikte üyelerimizin isteklerini görüşeceğiz. bir iki gün içerisinde daha detaylı bir mesaj yayınlanacaktır.
  9. ulysses okuma listesine girerse severek katılacağım etkinliktir
  10. merhabalar !
    bayram dolayısıyla yaşanan gecikme adına dışarıdan katılan arkadaşlardan özür diliyorum ama gönüllerini alacak haberlerle geldim. önce kitap seçimini sonra da bu haberleri paylaşacağım.

    bu turun kitap önerenleri ve önerdikleri kitaplar şöyleydi :

    abi > galiz kahraman - ihsan oktay anar
    workingdead > kağıt ev - carlos maria dominguez
    perpetuummobile > uzayda piknik - arkadi ve boris strugatski

    >>> anket sonucunda "uzayda piknik" seçildi. süre ise ay başına kadar.

    üzerine uzun zaman düşündükten sonra dışarıdan gelen ve sizlerin söylediklerini sentezleyerek bir çözüme vardık. kapalı bir facebook grubu kurmak en mantıklısı görünüyor. öncelikle sorunlarımız nelerdi ve çözümlerimiz neler sorunları ne kadar karşılıyor şeklinde karşılaştırmayı size sunmak istiyorum.
    sorunlarımız ve esaslı unsurlar :
    1.whatsapp kullanmayan kitap severlerin katılımının sağlanması – youreads kullanabilen birinin internet ve bilgisayar tablet vb. bir sorununun olmadığı genel bir kabuldür. ve kişiler fake hesap açarak anonim kalmaya devam edebilirler.

    2. üyeler arasında kalan bir anket düzenleme – facebook’un üyeler arasında anket düzenleme özelliği bu sorunu çözmekle kalmayacak ek bir fikrimiz olduğunda da hemen oradan oylayabileceğiz.

    3. kitap üzerine konuşma, analiz, tartışma ortamı sağlanması – sözlük formatında bir tartışma sağlamak zor oluyor. biriyle mesaj yazarak fikir alışverişi yapsanız ömrünüz kırmızı ışığı beklemekle geçiyor. whatsappta ise başlık başlık olmadığı çok kümülatif bir hale geliyor, bir bakıyorsunuz +100 şey konuşulmuş seçip de neyi okuyacaksınız ? facebookta biri bir paragrafı paylaşır altına isteyenler yorum yapar görüntü karmaşası oluşmaz. yine isteyenler online olup olmadığını görerek daha hızlı bir bilgi akışı sağlayabilirler.

    4. seçilen kitaba çeşitli illerde ulaşma zorluğu ve bunun getirdiği yetişmeme kaygısı – sevgili pillow bunu çözecek bir fikir sundu. her ay okunacak kitaplar belirlensin diye. bunu çok mantıklı buluyorum hem insanlar o ayın kitaplarını sipariş etmiş olurlar, internetten alanlar için süre ve para yönünden avantajları olur. bunu şu şekilde gerçekleştireceğiz : aramızda yaptığımız sıralandırma geçerli olacak, üyeler yine sıralandırılmış olacak. üçer üçer gruplar yine önerilerini yapacaklar. bir ay için toplam 3 ,3, 3, 3 şeklinde öneri olacak. bu üç grubun oylamasını duyurup 24 saat içerisinde sonlandıracağız. yani aynı gün içerisinde dört anket de yapılacak. sonuçlar yayımlanacak. öncelerde süre verirken hep artı 3 gün teslimat için vermiştik ve on gün demiştik. bu yolla o 3 günlük kayıplarımız yok olacak. ayda 3 değil de 4 kitap okuyabiliriz her hafta bir tane şeklinde.

    5. sayfa sayısı sınırlandırılması - 200 gibi bir sınır koymak niyetinde değilim. bu demek değil ki 200’den fazla önerilecek. hayır, nasılsa bir anket yapıyoruz ve insanlar sayfa sayısı, yazar, tür gibi unsurları dikkate alarak oyluyor. dolayısıyla insanlara ek bir sınırlandırmayı lüzumlu bulmuyorum. mesela 250 sayfalık bir kitaptan neden mahrum kalalım ?

    şimdilik üzerinde düşündüğümüz ve çözüme vardığımız konular bunlar. kurulan facebook grubu buradan mutlaka duyurulacaktır. ek öneri ve görüşlerinizi bana yazabilirsiniz.

    herkese keyifli okumalar !