1. devlet-i aliyye-i osmaniyye yani ebedi devlet ismini taşıyan türkiye cumhuriyeti devleti'nin mirasını devraldığı türk devleti.

    1299 da okutulan hutbe sonrası kurulduğu bilinir. fakat halil inalcık a göre türklerde devlet kurmanın asıl belirtisi olan kendinden güçlü bir devleti yenmek geleneğinden ötürü, 1302 de bizans'a karşı kazanılan savaş sonrası kurulmuştur.

    padişahlarının hiç birinin eşinin türk olmadığı bilinir. ingiliz tarihçi tonybee ye göre, tarihin gördüğü 3 büyük devletten birisidir. sosyal ve iktisadi yapısı bugün bile ders alınacak niteliktedir. arşivde milyonlarca çözülmeyi bekleyen belge vardır o dönemden kalan. kimilerine göre bu belgelerin okunması ilerisi için çok faydalı olacaktır. gizemlerle dolu büyük bir devlettir.

    gazi mustafa kemal, osmanlı devletinin lağvedilmesini nutukta şu sözlerle belirtir.

    "“osmanoğulları, zorla türk milletinin egemenliğini ele geçirmişlerdi. bu zorbalıklarını altı yüzyıldan bu yana sürdürmüşlerdi. şimdi, türk milleti bu saldırganlara artık yeter diyerek egemenliğini, ayaklanarak kendi eline, eylemli olarak almış bulunuyor.”

mesaj gönder