1. biralar temelde iki ana kategoriye ayrılır: alt fermantasyon biraları ve üst fermantasyon biraları. adından anlaşılacağı üzere birinde kullanılan maya sıvının alt kısmında mayalanırken diğerinde üst kısmında mayalanır. alt fermantasyon ile genelde lager tipi biralar, üst fermantasyon ile genelde ale tipi biralar üretilir. bira 1800'lerin ortasına kadar genellikle üst fermantasyon tekniğiyle üretildi. bu proseste kullanılan maya ekmek mayası ile aynıdır (bkz: saccharomyces cerevisiae) ve mayalanma süreci nispeten sıcak ortamda gerçekleşir (24 dereceye kadar). alt fermantasyonla üretilen lager tipi biralar ise soğuk fermante oldukları için (10 derece civarı) olanakların arttığı 1800'lerin ikinci yarısından itibaren büyük ölçekte üretilmeye başlanmıştır ve o zamanlar üretilen ale tipi biralara nazaran daha dengeli oldukları için hızla popülerlik kazanmıştır. kullanılan maya louis pasteur'e ithafen isimlendirilmiştir (bkz: saccharomyces pastorianus) .

    üretim sürecine ilişkin pek çok parametre ortaya çıkacak nihai ürün biranın karakteristiğinin üzerinde rol oynar: kullanılan maltın çeşidi, kullanılan şerbetçi otu veya otlarının çeşitleri, maltın ne kadar kavrulmuş olduğu, şerbetçi otlarının ne kadar kuru veya yaş olduğu, mayalanmanın hangi sıcaklıkta gerçekleştiği, ne kadar malt kullanıldığı, şerbetçi otunun mayaya ne zaman ilave edildiği, biranın mayada ne kadar bırakıldığı, ne kadar ve hangi sıcaklıkta dinlendirildiği...

    biraların isimlendirilmesinde ve sınıflandırılmasında ise yine pek çok kriter öne çıkartılır: biranın görünüşü, saydamlığı, aroması, yumuşaklığı veya acılığı, damak dolgunluğu, alkol oranı ve mayalanmadan önceki sıvının (bkz: wort) alkol oranını gösteren gravity.

    bugün bira kültürü, belki şarap kadar olmasa da gastronominin ilgi alanındır. bal kabağı birasından zencefilli biraya kadar belki yüzden fazla değişik kategoriye konulabilecek bira üretilir. özellikle son yıllarda micro brewery veya craft brewery denilen küçük çapta bira üretim atölyelerinin mantar gibi çoğalmasıyla daha önce belirli bölgelere özgü üretilen veya deneysel tipte pek çok bira çeşidi daha ulaşılabilir olmuştur.

    ülkemizde craft bira üretimi işine koyulan ilk girişimci bildiğim kadarıyla muğla civarında başlayan gara guzu isimli atölyedir. belki 70'lerden önce alkollü içki üretiminin çok denetlenmediği yıllarda başka üreticiler de olmuştur (bomonti gibi) ancak bu tarihi çok bilmiyorum. gara guzu hiç de fena fena olmayan blonde ale ve amber ale yorumlarıyla üretime başlamıştı ve nispeten ucuz idi. popülerlikleri arttıkça çeşidi de arttırdılar ancak ne yazık ki fiyatlar da pahalandı. şu anda ufak bir biraya küçük bir servet ödemeniz gerekiyor. sanıyorum bir kaç ay önce efes de bu işe el attı, efes brewmaster series başlığında üç çeşit bira çıkarttı. gara guzu'ya nazaran fiyat bakımından daha uygun olsa da tat bakımından bekleneni verememiş görünüyor.

    bazı bira çeşitlerini listeleyecek olursak:

    (bkz: lager)
    (bkz: pale lager)
    (bkz: pilsner)
    (bkz: märzen)
    (bkz: dunkel) veya (bkz: kara lager)
    (bkz: bock)
    (bkz: doppelbock)

    (bkz: ale)
    (bkz: india pale ale) veya (bkz: ipa)
    (bkz: american pale ale) veya (bkz: apa)
    (bkz: amber ale)
    (bkz: summer ale)
    (bkz: blonde ale)
    (bkz: double ipa)
    (bkz: red ipa)
    (bkz: american red ipa)
    (bkz: bitter ale)
    (bkz: single hop ale)
    (bkz: stout)
    (bkz: imperial stout)
    (bkz: porter)
    (bkz: saison)

mesaj gönder