1. kökenleri konusunda yıllarca boyu tartışagelinmesine karşın 18.yy ın sonlarına doğru, dillerinden hareketle vatanlarının hindistan olduğu kesindir. dilleri romanidir ve temelinde hint-ari dillerinin, hindistanda yerleşik olmayan bir orta hindistan lehçesi yatmaktadır. günümüzde romaninin çok sayıda lehçe ve ağzı vardır.

    firdevsinin şehnamesine göre çingenelere çok benzeyen bir ırk olan lurilerden söz edilir. buna göre m.s 420 yılında 12.000 kişi ile hindistanı terketmiş ve daha sonra başka yolculuklara çıkmışlardır. geçimlerini her ülkede olduğu gibi hırsızlık ve dilencilik dışında falcılık, müzik, dans, at alım-satımı, ayı oynatıcılığı, çerçilik vs. ile sağlamaktadırlar. kavimlerin pek çoğu bu özelliklerin sadece birinde uzmanlaşmıştır.

    inanışları çeşitlilik gösterir, genel görüşe göre çingenelerin bir dini yoktur ve olsa da misafir oldukları halkların dinine, görünüşte uyum gösterirler. romanya ve macaristandaki yaygın bir fıkraya göre vaktiyle çingenelerin domuz yağından inşa edilmiş ve sonra köpekler tarafından yenmiş bir kilisesinin olduğudur. bunun nedeni geçimini genelde hırsızlık ve dolandırıcıkla temin eden bir halkın hiçbir inanç ve ahlaka sahip olamayacağı yolundaki önyargının dışında esasen çingenelerin çekingenliğinde yatmaktadır. onların "dinsiz" oluşu misafir oldukları halkların kendilerine zulmetmesinde ve bu nedenden ötürü zorunlu sağlam inançlı bir hristiyan yahut müslüman süsü vermelerine neden olmuştur. bazı inanışlarda çingeneler kendilerinin lanetlenmiş olduğuna inanır. sözde aile içi bir cinsel ilişkiden dolayı, bir kavim liderini ve taraftarlarını kovar. büyük bir büyücü, bu kovulanları korkunç bir şekilde lanetler: sonsuza dek yeryüzünde dolaşıp dursunlar, geceledikleri bir yerde ikinci kez konaklamasınlar, su içtikleri bir kaynaktan ikinci kez içmesinler, bir yıl içinde aynı nehirden iki defa geçmesinler. ensesti gerçekleştiren çiftin adı tschen ve gandır. daha başka sözlü geleneklerinde eski-yeni ahitten ve hinduizmden referanslar vardır.

mesaj gönder