1. çok ciddi bir konu. psikoloji okuduğum için biraz açayım konuyu.



    eğer bir tanıdık intihar edeceğini söylerse, bizim yaklaşımımız genellikle intihar edecek adam söylemez şeklinde oluyor. ama işin aslı öyle değil. bir insan intihar edeceğini söylüyorsa bu onun yardım çığlığıdır, çaresiz kaldım demesidir. birinciyi söyler ama etmez ikiniciye söyler etmez ama üçüncüye eder!

    hele bir de intiharı nasıl edeceğine dair planlar yapıyorsa ve hatta kendine zarar vermeye başlamışsa bir kişi acilen müdahale edilmesi gerekir.


    intihar eden insanların en azından yüzde yetmişi bir hamlede bulunmadan önce niyetleri hakkında bazı ipuçları verirler. bu ipuçlarının farkında olmak ve kişinin problemlerinin şiddeti, böyle bir trajediyi önlemeye yardımcı olabilir.

    birçok insan niyetlerini şu tip cümlelerle direkt olarak ifade edebilirler:

    ‘’kendimi öldürecekmişim gibi hissediyorum.’’
    ‘’buna daha ne kadar katlanabileceğimi bilmiyorum.’’

    genellikle, depresyon, çaresizlik, aşırı yalnızlık ve/veya umutsuzluk tanımlayan ifadeler intihar düşüncelerini öne sürüyor olabilir. bu ‘’yardım çığlıklarını’’ dinlemek önemlidir, çünkü genellikle çaresizce diğerleriyle iletişim kurma teşebbüsleri anlaşılma ve yardım alma ihtiyacından kaynaklanır.

    sık sık intiharı düşünen insanlar davranışlarında dışa yansıyan değişiklikler gösterirler. önem verdikleri eşyalarını dağıtarak, bir istekte bulunarak veya diğer işlerini sıraya koyarak ölüme hazırlık yapabilirler. çevrelerindeki insanlardan uzaklaşabilirler, yeme ve uyuma alışkanlıklarını değiştirebilirler veya önceden yaptıkları aktivitelere veya ilişkilere karşı ilgilerini kaybedebilirler. alkollü içki alımında ani bir artış ayrıca bir tehlike sinyali olabilir, kişinin problemlerin ‘’yakında sona ereceği’’ni bilerek bir hafiflik duygusu hissediyor olmasına işaret edebilir.

mesaj gönder