• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.36)
ahlat ağacı - nuri bilge ceylan
üniversiteyi bitirip memletine geri dönen 20’li yaşlarındaki sinan, kitabını basabilecek bir sponsor ararken hem ailesiyle ilgili sorunlarla yüzleşiyor hem de bir dönem tanıdığı insanlarla yeniden buluşuyor. geçmiş muhasebeleriyle birlikte gelen bu karşılaşmalar en temelde sinan’ın kendisiyle yüzleşmesiyle sonuçlanıyor. doğu demirkol’un başarılı performansıyla sivrildiği ahlat ağacı, özellikle ilk yarısında mizahı bolca kullanıyor. öğretmen, yazar, asker, imam ve inşaatçı gibi karakterler üzerinden günümüz türkiyesine dair geniş bir portre çizen film dede, baba ve oğulu kapsayan üç jenerasyonun arasındaki güç savaşlarını, özünde ne denli benzer olduklarını gözler önüne sererek işliyor.
  1. söylenecek çok şey var ama detay detay yorum yapmayı sevmiyorum. kısa tutmaya çalışcam.

    bir kere ana karakterlerde casting çok iyi.nbc murat cemcirle doğu demirkolu alıp üzerine filmi yazmış gibi.fotoğraflara da bakarsanız sinanla babası cannes'a gitmiş gibi.

    filmde kendini ispatlamaya çalışan entelektüel olma çabasındaki genç ve ikinci yarıda gerçekleşen imamların diyalogu o kadar sahici ki normal hayatımızda maruz kalmamak için kaçtığım diyalogları para verip izlemişim gibi geldi.

    film bazı açılardan ruhuma tecavüz etti diyebilirim. sinan'a az çok benzer bir hayat hikayem var ve bence daha da çarpık. kendimi özel hayatım ifşa oluyormuş gibi hissettim. filmin ana konusunu bir gencin idealleriyle sahip olduğu hayat arasındaki çelişki olarak kabul edersek, bu farkı daha görünür yapmak için ana karakter kadın olabilirdi diye de düşünüyorum.

    !---- spoiler ----!

    bir nokta özellikle dikkatimi çekti, kendi yorumumu paylaşmak istiyorum.

    biliyorum herkes film sonuna kadar haticeyi görmeyi bekledi. ama haticenin gelin olup gittiğini gördüler ve hatice çıktı hayatlarından. burası işte çok gerçekçiydi. birinden hoşlandığınız zaman ne olursa olsun onu bir daha göreceğinizi düşünürsünüz ama çoğu zaman o aslında çıkmıştır hayatınızdan. onu bir daha görmeyeceksinizdir, görsenz de bir şey ifade etmeyecektir. oysa şimdiye kadar filmler hep tersini anlatmıştı, ve bir nesil o filmlerin gerçek olacağına inanarak harap oldu. işte bu çok acı bir gerçek.



    !---- spoiler ----!

mesaj gönder