1. uluslararası af örgütü tarafından; vicdan ya da inanç nedeniyle askerlik hizmetini yapmayı, ya da savaşta ve silahlı çatışmalarda herhangi bir şekilde doğrudan veya dolaylı yer almayı ret olarak tanımlandı.

    konu hakkında önemli davalardan ikisi şöyle:

    tayfun gönül davası:
    türkiye'de ilk defa vicdani ret açıklaması yapan ve bu sebeple adına dava açılan ilk kişidir. 1989'da vicdani ret açıklamasını yapmış ve türkiye cumhuriyeti devletini mahkemeye vermiş aynı zamanda 'zorunlu askerliğe hayır" kampanyasını başlatmıştır. bunların cezasını ödetmek amacıyla "halkı askerlikten soğutmak "iddiası ile yargılandı. 3 ay olarak verilen hapis cezası para cezasına çevrildi.

    mehmet tarhan davası:
    2001'de ankara'da yaptığı bir "basın açıklamasıyla" askerlik hizmetini reddettiğini açıkladı.2005'te gözaltına alındı ve verilen hiçbir belgeyi imzalamadığı için askerî birliğe gönderildi. orda da ''hizmetten tamamen sıyrılmak veya toplu erat önünde emre itaatsizlikte ısrar" (tack m.88) suçlamasıyla sivas askeri cezaevine gönderildi. daha önce de hakkında aynı maddeden açılmış 2 dosya ile birleştirilen dosyası sonucu toplam 4 yıla mahkum edildi. nihayet 2006 yılında askeri yargıtay daireler kurulu kararı ile tahliye edildi.

mesaj gönder