1. gerek "insani duygular" gerek "daha sağlıklı" ve gerek "bütün arkadaşlarım böyle yapıyor^:aşağıda dipnotta açıkladım^" düşüncesiyle veganlığı tercih edenlere saygı duyarım. seçimlerine karışmaya hakkım yok diye düşünüyorum.
    ancak işin sağlık boyutundan biraz bahsetmekte yarar görüyorum.izninizle.

    hayvansal ürün tüketmezseniz evet yaşamınızı devam ettirirsiniz. ancak ne kadar sağlıklı olduğu konusu tartışılır.
    tek tip beslenme her zaman risklidir. uzun vadede kronik hastalıklara sebep olur.
    -sadece hayvansal kaynaklardan alabileceğiniz elzem yağ asitleri vardır. hücre ve hormon yapımından sinir iletimine kadar her aşamada görevlidir. bunları almazsanız metabolizmanız fazlasıyla etkilenecektir ve supleman almak zorunda kalırsınız. ve hayat boyu elzem yağ asiti suplemanı kullanamazsınız. ve biliyor musunuz onlar yine hayvansal kaynaklardan elde ediliyor.

    -yine sadece hayvansal kaynaklardan alabileceğiniz aminoasitler var.yani proteinler. bunları protein tozlarıyla da alamazsınız.zaten onlar da süt proteininden, et proteininden üretilir.

    -ve bence çok çok önemli olarak; b12 vitamini. yetersiz düzeyde ise kişide anemiye sebep olur, kemik dokuya zarar verir. ve bence en önemlisi hamilelik döneminde yetersiz b12 alan annelerin bebeklerinde zeka geriliğine sebep olur. bence bu en ağır sonucu. hem sağlık-hem vicdan söz konusu.

    en önemlilerini söyledim daha bunlar açılabilir ve daha birçok sonuç sayılabilir. bir de "doğru bilinen yanlışlar"dan bahsetmek isterim. biraz fazla kendi düşüncemi katacağım. yine izninizle.

    b12 için "norveç kıyılarında yetişen bir yosun b12 içeriyor, veganlar bunu tüketebilir" düşüncesi var. (ve büyük ölçüde yalanı.) norveçten dondurulup getirilen yosunu ne kadar yiyebileceksiniz, gerçekten ordan mı geldi, tağşiş yapılmadığından emin misiniz (bu ülkede olgunlaşmamış zeytini kömürle boyayıp satan var, unutmayın.) ve b12 içerdiğinden emin olan kim, fda onaylamış mı, ab onaylamış mı... bunların hepsi ayrı ayrı tartışılır. (her farklı ürün tüketilmeden önce)

    yine bir gülümseten düşünce: mantarda hayvansal protein var. sizin de inandığınız üzre mantar hayvan değil- dolayısıyla hayvansal proteini olması imkansız. sadece belli yöntemlerle pişirildiğine tadı ete daha çok benziyor. bu asparagas tam olarak burdan çıkma.

    aklıma gelenler bunlar. dediğim gibi saygı duyuyorum ancak iyice öğrenmek - tarafsız kaynaklardan öğrenmek gerekiyor. (veganlık bir taraf değildir, yanlış anlaşılmasın.) ancak tamamen bilimsel kaynaklardan- bilimser verilerle çalışan uzmanlardan öğrenilmesi gerekir.

    etik gereği, mesleki olarak inandıklarım gereği; kliniğe gelen ben vegan olacağım, veya veganlığa başladım diyet istiyorum diyen (evet cümlelerin geneli böyle oluyor) ve hatta "veganlık daha hızlı zayıflatıyor diyen kişilere önce zararlarını anlatıyorum, daha sonra isterse tabi ki vegan beslenmesine uygun diyetini yazıyorum. ancak gerçek bu ya; üzülüyorum.^:itiraf.^
    ve bence çok önemli: gelişme çağındaki genç kızlarımızda bunu hiç uygun bulmuyorum. ve ben bu kişilere diyet yazmayı reddediyorum. üzgünüm.

    -yukarıda yazdığım dipnota geliyorum tam bu noktada; özellikle genç kızlarda var " bütün arkadaşlarım vegan oldu-ben de olmalıyım düşüncesi. ailesinin kliniğe getirdiği genç kızlardan bu tip cümleleri duyuyorum. veganlığa moda diyemem ama arkadaş ortamında kabul görmek için bu beslenme tipini seçen kişi sayısı fazla. ve benim gördüklerim sadece bilinçli olup bunu araştıran ailelerin çocukları. diğerleri için hem fiziksel hem ruhsal sağlık açısından endişeliyim.

mesaj gönder