• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
the revenant - alejandro gonzalez inarritu
michael punke'ın kaleme aldığı the revenant: a novel of revenge kitabından beyazperdeye uyarlanacak olan öykü, kürkleri için hayvanlar avlayan bir kuruluş için çalışan hugh glass adındaki bir tuzakçının, bir boz ayı tarafından ölümcül bir biçimde yaralandıktan sonra, kendi ekibi tarafından ölüme terk edilmesini anlatıyor. nitekim glass'ın yaraları bir süre sonra iyileşecek ve hem kendisini ortada bırakan ekibinden hem de hayvan kürkü için katliam yapanlardan intikam alacaktır.

oscar ödüllü yönetmen alejandro g. iñárritu efsanevi hugh glass’i diriliş ile beyaz perdeye getiriyor. 19. yüzyıl amerika sınırında yaşanan destansı hayatta kalma mücadelesini konu alan diriliş, seyirciyi 1823 amerika’sının benzersiz güzelliğine, gizemine ve tehlikesine çekiyor. film sadece hayatın değil, onurun, adaletin, inancın, yuvanın ve ailenin içgüdüsünü keşfediyor.
  1. oscar odaklı olduğu için en iyi film ödülünü alamayan filmdir.

    arkadaşlar, yurttaşlar, romalılar!

    sakın bu diyeceklerimi yanlış anlamayınız. nerede olursanız olun tek bir gerçek var beğeni üzerine, o da şudur; zevkler ve renkler tartışılmaz.. evet bu dediğime herkes katılacaktır. şimdi diyeceklerim bir youser olarak şahsi görüşlerimdir.

    inarritu çok iyi bir yönetmendir. yönetmen dediğiniz sette her kim neyden sorumluysa, o kişinin sorumlu olduğu şeyi en az sorumlu olan kişi kadar bilmek durumunda olan kişidir. bu nedenle inarritu çok iyi bir yönetmendir. ışığı da bilir, sesi de bilir, görüntüyü de bilir. adama bir şey dediğimiz yok. lakin geçen yıl oscar aldığı "birdman" filmiyle de izleyiciyle dalga geçmişti, bu filmiyle de dalga geçti halihazırda.. yani'sine geliyorum. birdman sıradan bir izleyiciyi uzun dakikalar boyunca hiç kesme yapmadan çekildiğine ikna edebilecek bir filmdir, hatırlarsınız. alfred hitchcock ustanın (bkz: rope) filmi gibi görünür fakat öyle değildir. film başıyla sonuyla şaheser olma yolunda ilerlerken o son sahnedeki "uçtu uçtu kuş uçtu" durumu da nedir allaseniz? böyle bir karar vermek filmi sabote etmek demektir ki zaten bana göre sonu yüzünden iyi bir film olmaktan çıkmıştır. inarritu'nun iyi bir yönetmen olduğunu yineliyorum bakınız. şimdi geliyorum the revenant rezaletine.

    ben dicaprio'nun çocukluğunu bilirim.^:swh^ şaka bir yana mesleğimden ötürü neredeyse bütün filmleri izlemişimdir dişe dokunabilecek olan.. dicaprio'nun johnny depp ile birlikte oynadığı, oynadığında henüz 18 yaşında olduğu filmi bilenleriniz var mı? illa ki vardır. (bkz: what's eating gilbert grape) bu filmde dicaprio 14 yaşında bir zeka özürlüsü genci canlandırmaktadır. ammman yaleppi. böyle bir oyunculuk günümüzün dustin hoffman'ında bile yoktur, inanamazsınız. fakat çocukken bazı şeylerin daha kolay yapılabilmesinden midir, başka sebeplerden midir bilinmez, dicaprio denen herif gitgide kötüye gitmiştir. evet en baba yapımlarda oynadı, bir şey demiyoruz. fakat oyunculuk açısından, sanat açısından o kadar yetersiz geliyor ki, benim de içinde olduğum kesime göre insanın filmi izleyesi gelmiyor. aslında diğer kesim bu kadar abartmamış olsa, gayet vasat üstü bir oyuncudur, inkar etmiyoruz. lakin burada üç sayfa tutacak şekilde oscar edebiyatı yapmamak için kısaca şöyle söylüyorum; bu adama oscar aldırmak için scorsese yahut inarritu'nun filmlerinin içine edişleri nedendir?

    yahu ayıptır, günahtır. bir kere ezber bozmak demek bazı kuralları yıkmak demek değildir. örneğin; dünyanın neresine giderseniz gidin toplam çekilebilecek reklam formatı sayısı 14'tür. reklamcılara sorabilirsiniz. 15. bir yol yoktur. sinemada da bize hocalarımızın öğrettiği şey; bir hikayede 12 temel basamak bulunur, ne yaparsanız yapın başka bir işe benzemek zorundadır, siz istemeseniz bile. hatta çok kreatif bir senaryonuz olsa bile.. bu bahsi geçen the revenant filmi teknik olarak, sinematografik olarak yetersiz bir filmdir. fakat bunu da geçiyorum.

    o sarı oğlanın seveni olabilirsiniz. bu çok normal bir durum. fakat elinizi vicdanınıza koyun.. (bkz: vicdanlara sesleniyorum) hugh glass rolü sizce oscar'ı hak etti mi yani? kendi oğlunu ensesinden tuttuğu sahne ve birçok yerde adamın n'apacağı saniyeyle belli oluyor. herif tutuk ve rol kesiyor amiyane tabiriyle.. yapmayın n'olur. ama dediğim gibi herkes özgür iradesine sahip, doğrudur.

    bana göre ne dicaprio'nun en iyi aktör'ü, ne de inarritu'nun en iyi yönetmen'i hak ettiği bir filmdir bu.

    otururum, gerçek ayı belgeseli izlerim, daha iyidir.

mesaj gönder