1. geçenlerde bir konu vardı, "atatürk manevi kızına bira şişesi.." falan diye. şimdi de 5 yaşındaki çocukların tesettürü konuşuluyor. ikisi de beni zerre kadar ilgilendirmiyor.

    bir vasat belli etmeliyiz. insanların çocuklarını nasıl yetiştireceğine karışırsak ilerde bizim de çocuklarımızı nasıl yetiştireceğimize karışırlar, ki 14 senedir malum parti iktidarında bu açıkça görünüyor. en iyi devlet en küçük devlettir.

    bunun ahlaki karşılığını tartışıyorsak eğer, insanlar çocuklarını kendi inançlarına göre yetiştirebilmeliler bana kalırsa. mesela ülkemde yaşayan bir hrıstiyan 5 yaşındaki çocuğunun elinden tutup kiliseye gitme özgürlüğüne sahip olmalı. neden olmasın ki zaten? ancak çocuğunun psikolojisini bozacak şekilde bir baskıya hakkı olmamalı..

    ne demeye çalışıyorum: biz insanları inançlarından dolayı yargılayabilecek konumda değiliz, ancak şu noktada devreye girebiliriz: insan hakları, çocuk hakları gibi müşterek değerler etkileniyorsa, mesela çocuğumun bira şişesi ile fotoğrafını çekerim kimse karışamaz ancak pedagoglar ya da doktorlar bunun veya küçük yaşlarda alkolün zararlarını anlatıp buna dair yasa çıkarabilirler.

    yani bir anne baba çocuğu kapanmadığı için baskı uyguluyorsa burada devreye girebilirsin, öteki türlü her çocuğun nasıl yetiştirileceği ailesinin kararıdır, hakkıdır.

    gizlemek demektir bu arada tesettür. setr etmek yani. mantalitesi günümüzde çoğunlukla gördüğümüzle alakasızdır, asıl mesele başa geçirilen bir kumaştan çok daha fazlası hal ve davranışlarla alakalıdır. hatta islamda kadınlar için gerekli ve geçerli olduğu kadar erkek için de gerekli ve geçerlidir.

mesaj gönder