1. bir bilgi yanlışını düzeltelim, 5g'ye verilen isim değildir. haberleşme teknolojilerinde büyük değişikler getiren gelişmeleri belirtmek amacıyla "nesil" denilen bir şey var arkadaşlar. tıpkı çağların açılıp çağların kapanması gibi düşünebilirsiniz.

    1g, 2g birinci nesil, ikinci nesil haberleşme standartlarını temsil ediyor. ve doğal olarak başlı başına yeni bir teknolojiye geçilse de bu teknoloji içerisindeki gelişmeler devam ediyor. dolayısıyla 3g, 3gpp, 3g lte gibi yeniliklerde nesil içerisinde adlandırılıyor. yani 4.5g aslında 4. nesil haberleşme sistemleri içerisinde gelişmiş bir alt kategoridir.

    ve bazılarının sandığı gibi her yeni nesil geldiğinde diğer nesillerdeki gelişmeler, altyapılar çöpe atılmıyor aksine birikimli üstüne konarak devam ediyor.

    genel olarak toplumdaki ikinci bir yanlış anlaşılma da hız artmasının kotayı direkt etkileyeceği.. yani saniyede 100 mb indirebileceksiniz denildiğinde insanlar sanıyorlarki saniyede 100 mb gidecek o zaman internetim 10 saniyede biter. ^:swh^ tabi bu hız artışı kota harcamasında dolaylı olarak artış getirecektir
  2. beklemediğim şekilde ilginç ancak sevindirici bir ilgi çekti bu olay ülke genelinde. keşke hep bu tip şeyleri konuşsak, yapılacak çok iş var. ancak herşeyde olduğu gibi bunda da ilgi çok yüzeysel, çok kabukta.

    gençler arasında teknoloji sevgisini artırmak için tablet dağıtmak kadar yüzeysel. nobel ödülü alan aziz sancarı sadece "sigara sağlığa zararlıdır" sözüne referans yapmak kadar yüzeysel.

    keşke üniversitelerde devasa programlar yapılsa bunlar asına, bir dönem eğitim bu alanda olsa sadece.. düşünülse yüzlerce şey çıkacaktır. mesela aziz sancar hocayı bir dönem/bir sene türkiyeye davet edip bir akademi kurup, eğitim vermesini sağlasaydık, "sigara sağlığa zararlıdır, aziz hoca da öyle düşünüyor" demekten çok daha faydalı olurdu. şimdi de ronaldo reklamıyla geçiyor bu gelişme.....

    çin, g.kore, japonya, abd vs. vs. ülkeler bu konuda koşturuyorlar, g. kore 2020 de 10gbps hızlarına geçmeyi planlıyor. biz ise telefonun üzerindeki 3g yazısı 4g olunca heyecanlanacak seviyedeyiz. ülkenin neresinden tutsan elinde kalıyor; siyaseti, eğitimi, akademisi, adaleti.

    ortam böyle iken sevinelim mi üzülelim mi anlayamadım. anne ile baba kavga etmişken gelen misafir kadar sevindiricidir, ta ki yeni bir kavga başlayana kadar.
  3. artışa sadece hız olarak değil kkapasite olarak bakmak gerek.

    baz istasyonları, altyapılar yeni nesile geçiyor. farklı bir sünyaya doğru ilerliyoruz. internet of things diye bir kavram giriyor hayatımıza, aletleriniz ya da araçlarınızın da sizin gibi simkartı olup, ağı şebekeyi kullandığını düşünün.

    mesela her arabanın sisteme dahil olduğunu. trafik konusunda çok hızlı bir gelişme olabilir.
    mesela her diyabet hastasının şeker ölçüm cihazının bir ağa bağlı olduğunu düşünün, acil bir müdahele gerektiğinde ağın haberi olacak.