1. arap müziğini anımsatan genel de karamsarlık temalı müzik türü ya da araplara özgü olanlar gibi geniş anlamlara yelken açtırabilecek bir kavram arabesk.

    ülkemizde, arabesk müzik denildiğinde ise daha çok kavramsal anlamı değil de kategorilendirilmiş belli bir müzik türünü söyleriz aslında. çıkmaz nokta ise hani rock dersin, punk rock dersin, klasik müzik, pop dersin neyse bunların belli özellikleri vardır. kullanılan enstrümanlar, ritimler, hız vb. bu açıdan bakıldığında arabesk bu ayrımların ya da farklılıkların hepsini ya da bir kısmını bence net kategorilendirilebilecek düzeyde barındırmıyor.

    işlenilen konu açısından ele alırsak belki kategorilendirebiliriz, yokluk, aşk acısı, haksızlığa uğramışlık gibi genel olarak fazla efkar taşıyan şarkılar. rock, pop şarkılarda da var bu. o zaman bağlayabileceğimiz son nokta kullanılan dil bence.

    daha çok alt gelir grubu ya da "varoş" diye tasvip etmediğim tanımlama içerisindeki kimselerin kullandıkları ya da daha kendilerine yakın hissettirdikleri dil olabilir. eğitim seviyesi (akademik anlamda değil hayat tecrübesi anlamında) ile değişebilecek dil ve dilden keyif alabilme eşiğiyle bu durum farklılaşabilir, bir tahmin. dilin gücü önemli bazen arabesk müziğin dili yalın olduğu için daha vurucu etkili olabilir.

    sonuç olarak arabesk müzik aşağılanacak bir şey değildir. topluma özgü bir gerçekliktir. cengiz kurtoğlu'nun önce bir kaç damla yaş'ının arabesk olma oranı anathema'dan one last goodbye'dan çok da fazla değildir.