1. istikrar için gerekli olabilecek sistemlerden. fakat bizde sıkıntı var. çevremdeki insanlardan da bildiğim kadarıyla "yetkim var mı? var. siker miyim? sikerim. aha bööle 7 külo taşşağım olur o zaman" bakış açısı hakim. makam/hiyerarşi işler düzgün yürüsün diye var. sen gel elalemi sik diye yok. yani birisi makam elde ettiğinde geriye kalan insanlar "aha şimdi sıçtık" dememeli.

    nasılsak öyle yönetiliriz işte. amcooğlu savcı oldu, diye atarlanan adamlar eşitlik, adalet ve kalkınma demeye başladığında bu işte bi' bokluk olduğunu anlamalıydım.
    (bkz: başkanlık sistemini eleştiren youser)
    yok
  2. tek bir tanımı olan sistem değil. güçlü yerel yönetimler üzerinden yükselen başkanlık sistemi olduğu gibi, gücün tek elde toplandığı başkanlık sistemleri de mevcut. türkiye'de iktidarlar tarafından arzulanan ve halka dayatılmaya çalışılanı ikincisi. yani gücün tek elde toplandığı bir sistem.

    totaliter başkanlık sistemi, cumhuriyet kazanımlarının halkın gündelik yaşamına yansıtılamadığı coğrafyalarda güç zehirlenmesi yaşayan her iktidarın salyasını akıtır. dünyanın sonu gelmediği müddetçe başkanlık sistemi türkiye topraklarında tartışılmaya devam edecektir.
  3. harika bir sistemdir.
    eğer amerika'daki gibi, parlamentonun ve senatonun izni olmadan "başkan" tuvalete dahi gidemiyorsa, aldığı her kararı denetleyen ve anayasaya uygun bulmadıklarını iptal eden bir "supreme court" varsa, eğer bir adam hakimiyetine karşı çıkan çok sayıda kontrol mekanizması varsa, harika bir sistemdir.
    tıpkı, tek adam diktasını engelleyen yasal ya da sosyal düzenlemelerin olduğu diğer yönetim biçimleri gibi.
  4. başkan ben olmadığım takdirde geçilmemesi gerektiğini düşündüğüm sistemdir kendileri. ^:swh^
  5. başkanlık sistemi ama hangi başkanlık sistemi?
  6. uzlaşmacı demokrasi modeliyle(çok parti) bir arada uygulanması sistem tıkanıklıklarına davetiye çıkarır. ülkemizde de henüz iki partili bir sisteme(çoğunlukçu demokrasi) geçilmesi yakın zamanda mümkün görünmediğinden şu anda uygulanması çok tehlikeli olacaktır.

    onun dışında sistem olarak kötülenecek bir tarafı yoktur. hangi hükümet sisteminin daha iyi olduğuna dair tartışmaların bir sonuca bağlanması da pek mümkün değildir. hükümet sistemleri onları uygulayan devletlere göre değişkenlik gösterir. olumsuz sonuçlar sistemin kendisinden değil, uygulayan devletten kaynaklanır.
    endi
  7. amariganin gerceklestirmesi icin tayyibi görevlendirdigi, sadece onlar öyle istedigi icin gerceklestirilecek, yönetim sistemi.
  8. tartışılsa da herkes ağzındaki baklayı çıkartsa dediğim yönetim modeli. bana kalsa 367 ile fiili olarak temeli atılan sistem. hali hazırda uygulanmaktadır, sadece başkan yardımcısının adı başbakandır.
    reax
  9. teokrasiye kaçmadığı sürece desteklediğim sistem. şu ana kadar parlementer sistemde hayatlarımız çok ilerledi ya, o yüzden parlementer sistem istiyoruz...
    hendi