1. en azından bir dinin kitabında kendisine inanmayanlar için yalancı, hayvanlar gibi, sapık, aşağılık maymun, pislik gibi ifadelerin kullanılması kadar ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilir gibi görünen eylem.
  2. kutsal dokunulmazmışmış. benim kutsalımın ne olduğunu nerden biliyorsun peki? her insanın kendi kutsalı vardır, bunu sadece dine indirgemek de at gözlüklülerin işidir. bu toplumdaki her bireyin kutsalını ayrı ayrı gözetmeye çalışırsak vay halimize.
    sbha
  3. "bazı konular o kadar ciddidir ki o konu hakkında ancak mizah yapılabilir."

    izahı olmayanın mizahı olur derler. rencide edici olmadıkça mübah sayılabilecek durumsal.
  4. ifade özgürlüğünün bir parçasıdır. kaldı ki dinler, dışarıdan ve sakin kafayla bakıldığında çoğu zaman absürd ve komik öğretiler ve ritüeller içerirler. öte yandan bunlara ciddi ciddi inanan insanlar o öğretilere ve ritüellere hayli önem verirler ve dalga geçtiğinizde onları incitmiş olursunuz. bu nedene yapmamak, bence ahlaki bir gerekliliktir. ama başta da dediğim gibi, herkes bu kadar kibar olmak zorunda değil, karışamayız, karışmamalıyız.
  5. fransa'da uzun yıllardır yasal olan eylemdir. fransa dışındaki ülkelerde ise yasal sınırları belirlenmiştir. tam da bu nedenle charlie hebdo fransa için kültürel ve sembolik bir değerdir, önemlidir.
  6. en az dini kullanarak insanlarla dalga geçmek kadar adice bir eylemdir..

    inançlara saygı duyulmalıdır..gerçekten inananlara, dini hayatında önemli bir yere koyanlara da, bir yaratıcıya inanmayan, din diye bir şey yok diyenlere de..ünlü bir filozofun da dediği gibi "herkesin fikrine kimse karışamaz" ..

    saygı duyulmayıp, lanetlenecek tek kavim ise inanıyormuş gibi görünerek, inananların inançlarından faydalanmanın gayet doğal olduğuna inanan sefil sürüsüdür..
    alfa
  7. pek çok insanın kişisel bir saldırı olarak algıladığı olay. tabi bu algının oluşmasında eleştiri üslubunun yıkıcılığı önemli paya sahip. halbuki hem eleştirirken hem de eleştriyi algılarken konuyu kişisel değil kültürel bir zeminde düşünebilmek herkes için iyi olurdu.

    din olgusunu kişisel bir bağnazlık olarak gören ve önüne geleni yıkıp döken bir ergen özensizliği değil ama, olguyu bizi biz yapan kültürel değerlerden biri olarak ele alarak eleştirecek özenli bir mizah, yani dışarıdan birinin yaralayıcı patavatsızlığı değil de içeriden gelen kendi kendiyle dalga geçme hali, hem daha sağlıklı bir toplumun işaretçisidir, hem de eleştiriye muhattap olanlarca daha olumlu algılanır, yapıcı bir sorgulamayı tetikleyebilir.

    batı toplumlarında din konusunda bu hoşgörü var. bizde ise başka konularda mizaha izin verilirken konu dine gelince kaşlar kalkıyor. bektaşi fıkraları bile yavaş yavaş unutuluyor.

    çok açık ki şu sıralar bu mizahın sırası değil. yine de peşini bırakmamak lazım.
  8. din ile dalga geçilmez evet ama dinsizlikle de dalga geçilmez dolayısıyla başlık hatası söz konusu inançlar ile dalga geçmek olmalı.
  9. gereksizdir, ateizmle dalga gecilmesi de ayni sekilde.
  10. ateist ibadeti.