1. toplum içinde karşıt görüşlerin olması çok doğaldır. bazı dine inanan insanların, dine inanmayan insanlara lanet edip, aşağılayıcı sözler kullanıp, şiddet göstermesi kadar bazı dine inanmayan insanlarinda, din ile dalga geçmeside gayet normaldir. tabii ki her şey dozunda güzeldir ama ne yazik ki bu günümüzde imkansız gibi bir şey sanırım. normal olan tartışmak değilde karşılıklı aşağılayıp hakaret etmek olmuştur. bunun değişmesi ya gerçekleşmeyecektir yada çok zaman alacaktir.
  2. iki yönü olan durumdur. örneklerle açıklayacağım. bir; diyelim bir reklam ajansı çalışanısınız. ve ofisinizde ramazanda oruç tutan tek kişi var. bu kişi ramazanı ciddiye alıyor ve cuma namazını da. böyle bir durumda tüm gün boyunca aç gezen bir kişiye, sırf kendisine öğretilmiş bir ritüeli uyguladığı için şakalar yapıp ne kadar anlamsız bir şey yaptığını anlatmaya çabalamak bana tümüyle manasız geliyor. çünkü bazı insanlar bazı şeyler yapıp mutlu olurlar, iyi hissederler. sırf dinin içeriğinin zayıflığına inanıldığı için bu kişileri mutlu eden şeylerle dalga geçmek doğru değil gibi... çünkü dini ritüel uygulamak futbol maçı izlemek ya da yeni kıyafet almak gibidir. insanı mutlu eder. ikinci örnek ise; kimseyi hedef almıyorsunuz ve din ile alakalı şakalar yapıyorsunuz. bunu yanlışlık ya da saygısızlık olarak değerlendirmek mümkün değil zira postahane sırasında beklemeye dair şaka yapmak ile dini bir başlık hakkında şaka yapmak arasında bence fark yoktur. ancak şöyle bir durum vardır ki dini meseleler genelde kişisel alınmaya müsaittir ve bu konularda şakalar yapılıyorsa tepki görmeyi beklemek gerekir. dünya halkları olarak maalesef empati yeteneğimiz ve anlayışımız o kadar gelişmiş değildir.
  3. kimi zaman din ile değilde savunanı ile dalga geçesim geliyor.mantıklı sebeplerle dinine bağlı yaşayanlara değil tabi lafım.okumadan etmeden bir ateisti iman gücü ile imana getirme çabaları sergileyen kimselere...
  4. hemen hemen her inanmayan bir inanç sürecinden geçip şimdiki düşüncesine erişmiştir. şu an karşı taraf diye nitelendirdiğine empati kuramıyorsan o inandığın zamandaki kendinle empati kurmalısın. açıkcası ben 15 sene önceki halimi düşündüğümde buna sağlam bir tepki verirdim. toplumda sekülerleşmenin yolunu açmak inanç değerleri ile dalga geçmekle sağlanamayacağı gibi ayrışmayı da tetikler. inanç sahibi olmayanın dalga geçilecek bir şeyi bulunmadığından ona karşı öfke ve kini büyütür.sadece bilim ve sosyal adalet bunu gerçekleştirebilir. günümüz türkiye'sinde bunun uzak bir olasılık olduğu söylenebilir lakin bu da bir geçiş sürecidir.din tandanslı politika iyi ki şu an hüküm sürmekte. sayesinde bu geçiş sürecinin hızlanacağını ummaktayım.
  5. insanları kırmaya değmez.
  6. "çarpılmadığım" sürece devam ettireceğim aktivitedir.
  7. bir ateist olmama rağmen inançlı insanlara saygı duymam gerektiğini biliyorum. onların benim görüşüme karışmasına,yorum yapmasına izin vermeyeceğim gibi onlar da aynı şekilde dalga geçilmeyi hak etmiyorlar.
  8. bazı yeni yetmelerin egolarını tatmin etmek için yaptığı aptalca eylem.
  9. dindarların diğer dinlere sürekli yaptığı harekettir. dinler arası rekabet kapsamında değerlendirilmelidir.
  10. saygisizlik örnegidir.

    edit: hangi dine yapilirsa yapilsin, saygisizliktir. ateizmle dalga gecmekle esdeger degildir, ateizm, mensuplarinin, kutsal olarak gördükleri bir inanc degildir. ayrica elestiriyi, dalga gecmekle karistirmamak lazim, inanclar hakli sebeplerle elestirilebilir ama dalga gecmek, saygisizliktir.