1. kitap alışkanlıktır, kitap okumak bir kültürdür.

    kültür deyip geçmeyin, kültürün oturması için 3-5 yıl değil, onlarca yılın belki de yüzlerce yılın geçmesi gerekir. kültür oluşturulmaz, kültür tarihle doğru orantılı bir şekilde kendiliğinden oturur.

    her ne kadar avrupalı olduğumuzu iddaa etsek de kimse kusura bakmasın ortadoğulu olduğumuz aşikar. kültür dezenformasyonunu sanırım 400-500 sene evvel yedik. evet şunda kültürümüz bu kadar, yani mal bu, fazlası değil.

    dönelim kitap okuma alışkanlığını kazanmaya, 2-3 göbek geriye gidelim kendi sülalemizden. dedeleri okuyan adamın oğlu o kültürü bir baba olarak yaşatıyor ve kendi oğluna/kızına miras bırakabiliyorsa ne mutlu.

    dediğim gibi, kültürün onlarca yıla ihtiyacı var, ne yazık ki biz hem kavram kargaşası hem de kişilik bunalımı yaşayan(daha doğrusu yaşatılan) bir toplumuz. ileriki nesiller için kuşkuluyum, survivor çocukları, modacı gençler, evlendirme programları fanları ve aptalca rekabetler içinde yetişen bir nesil bizi bekliyor.

    herkes kendi evinin önünü süpürmeli, herkes kendi çocuğunu iyi yetiştirmeli der kaçarım.
  2. düşüncenin kakası olduğu için....
    böyle bi tanıdığım abi vardı,kendinin ve yanında gezdirdiği köpeklerin hayatını(ki bu haliyle paramparça aşklar ve köpeklerdeki kiralık katil karakterini anımsatır) kağıt toplayarak sürdürürdü....neyse,derya deniz bi adam değildi ama bugüne dek bildiğim en orijinal kozmolojiyi kendi kendine düşünerek bulmuştu...kitap okumazdı ve okunmasını gerekli görmezdi...işte o abinin mealen böyle bu lafı vardı;düşünce bokları yazılanlar..yalan derdi hepsi,yazılan herşey yalan..
  3. okumayı alışkanlık haline getirmeye çalışanlardanım günümün büyük çoğunluğunu bir ekrana bakarak geçiriyorum ve faydası olmuyor. yolda giderken midem bulanmasa kitap okuyanlara çok özeniyorum. belki bu siteyle hevesim artar
  4. sezon sezon dizilere ayıracak vakti olup , faceboook, twitter, instagram üçgeninde sabahlayacak kadar çok vakit ayrılıması gereken zevkleri oldukları için insanlar kitap okumayı zaman kaybı olarak görür. filmi olsa izler aslında ama o derece de sanat aşığıdır hani hakkını yememek lazım şimdi. tabi bir de teşvik çok önemli şimdi diyenler çıkacaktır ama benim de evimde kitap okunmazdı annemin elinde din kitaplarından başka bir şey görmedim ben çocukluğumda ya da babamın elindeki açıköğretim kitaplarından başka bir kitap hatırlamam çocukluğuma dair. ben nasıl bu hale geldim hiç bir fikrim yok ama sanırım kitap okumak ya da bir şeyler yaşamak hep işte akılla olan şeyler. senin hayattan ne almak istediğinle alakalı hep. insanlar tercih ettikleri hayatı yaşamıyor mu neticede. okula yolladılar beni adam olayım diye sonuna kadar okuttular eyvallah ama ben bi şekilde hep kendimi kütüphanelerde, sahaflarda buldum. kimseyi örnek almadan, kimse tarafından teşvik edilmeden. demem o ki kafatasının içine akıl yerleştiren mekanizma kullanmayı sana bırakmış. sen ne yapmak istiyorsan öyle yaşıyorsun bunu kimse değiştiremez.
  5. kendilerini beğenmekten vakit bulamadıkları için.

    insan her şeyi bildiğini, tüm muhtemel durumları, olayları gördüğünü, yaşadığını sanan bir varlıktır.

    kendini beğenmişliğini yendiğinde başka dünyaları keşfetmeye istek duyacaktır.
  6. kirlilik ve rahatlık ilişkisini ruh bağlamında da düşünebiliriz. kişi kirlendikçe temizlenmeyi daha az ister. banyo yapmadıkça daha da banyo yapmazsın, okumadıkça daha da okumazsın.
  7. çünkü bize yıllarca bunu zorla yaptırdılar...

    halbuki okumak gönüllülüktür; kitap/yazar size fayda/bilgi verir, sizse o faydayı/bilgiyi kendinize uyarlarsınız, iki taraf da kazanır...

    ve dikkat dağıtıcılar çok fazla hayatımızda, bu yüzden ekstra zaman ayırmıyoruz bu eyleme...

    (bkz: akıllı telefon)
    (bkz: televizyon)
    (bkz: internet)
    (bkz: stres)
  8. tembelliktendir efendim. sosyal medya daha cazip gelmektedir maalesef.
  9. ben de bunu anlamıyorum insanlar neden kitap okumaz ya sizin şekliniz kime diye sorarım ben adama?
    ben belki kitap okumuyorum ama başka konuları araştırıyorum, okumak eylemi bana sıkıcı geliyor ve ben ilgilendiğim konu ile ilgili kitap okumak yerine belgesel izlemeyi tercih ediyorum.
    sana ne size ne?