1. başlığı açan kürt'e sorarsanız 500000000000000..000000 yıldır anadolu topraklarında olduklarını fakat alparslan türkeş'in oğuz boylarıyla gelip 3 yaşında erkek bebeklerin çüklerini kesip 5 yaşında kız bebeklere askerlerimizin tecavüz ettiğini şimdi ise eline silah alan pkk'nın 5000000xxx000000 yıl once kaybettikleri toprakları ve zulmedilenlerin intikamını alma gayesi olduğunu söyleyecektir.

    persler,medler falan hep bunların atalarıydı değil mi? kürt tarihi yazınca google'da büyük bir karmaşa cıkıyor bir türlü karar verememiş kürt tarihçiler kendilerini hangi eski büyük medeniyete yamayacaklarına.

    umarım bu enstititititüttütü bu konuda bir fayda sağlar.
  2. hangi lehçeler öğretilecekmiş merak ettim. bir aşiretin dilini diğeri anlamıyor da...

    kürt dili, dini ve kültürünün asimilasyonundan bahsedilmiş.

    asimile edenleri kendilerini tarih boyunca maşa olarak kullanan devletlerde arasınlar.

    -----------alıntı----------------
    Tarihte Kürdistan olmadığı hep tekrarlanır, doğrudur. Sovyetler Birliği, İkinci Cihan Harbi’nin ortasında Basra Körfezi üzerinden Batılıların yardımını almak için bir bağlantı kurmak zorundaydı. İngiliz kontrolündeki Irak sınırına kadar Batı İran ve Azerbaycan mıntıkası işgal edildi; Sovyetler işgal bölgesindeki Kürtler için Mahabad Cumhuriyeti’ni kurdurdular.
    Bu cumhuriyetin tarihi, bir kukla hükümet kurmanın ötesinde Kürtler için çok önemlidir ve Mahabad sanıldığı gibi sadece solcu bir cumhuriyet değildir. 1,5 yıl içindeki ihtilaflar, gruplaşmalar ve olaylar göstermiştir ki ömrü kısa olan bu devlet, gelecekteki Kürt hareketi içindeki renkleri ve sorunları da ihtiva ediyordu.

    Dönem içinde Cafer Pişaveri başkanlığında İran Azerbaycan’ında da bir halk cumhuriyeti kurulmuştu. Savaş kazanıldı, Sovyetler kurdurdukları iki cumhuriyeti Batılılarla yaptıkları antlaşma gereği harcamak zorunda kaldılar. İran kuvvetlerinin dönüşü kanlı oldu.
    Nedir ki, o günden sonra Kuzey Irak da Kürt hareketine mekan oldu. Osmanlı tarihindeki Kürdistan bugünkü Hakkari (Çölemerik), Irak içindeki Zaho ve Süleymaniye’ye kadar uzanır. İdari bakımdan bu bölge Kürdistan diye anılırdı.
    Şüphesiz ki bölgenin dışında da Kürt aşiretleri vardı. 19’uncu asırda bu bölge müstakil bir sancak olarak doğrudan merkeze bağlanmıştır ve Şehr-i Zor sancağı veya livâsı adını taşır. Bölgede yoğun olarak bulunan Müslüman Kürtlerin yanında Kürtçe konuşan Nasturi Hıristiyanların ve Kürtçe konuşan Yahudilerin bulunduğu açıktır. Bu son iki grup İkinci Cihan Savaşı’nı izleyen 40 yıl içinde bölgeden tamamen çekildiler.

    ---------alıntı-----------

    ilber ortaylı


    Zorunlu edit:
    Kürt dilleri