1. kanun numarası 3065'tir.

    %1, %8 ve %18 oranlarında uygulanmaktadır.

    her bir aşamada üretilen katma değerin son nihai ürünün yada hizmetin son tüketiciye ulaşması aşamasında topluca nihai tüketiciye yükletildiği vergidir.

    kdv mükellefleri açısından baktığımızda hesaplanacak ve indirilecek kdv olarak ikiye ayrılır genel olarak. her bir satışta hesaplanan kdv, her bir alımda indirilecek kdv doğar. (teslim veya hizmetin kdv'nin konusuna girmemesi veya kdv'den istisna olması durumları hariç.)
    işte bu hesaplanan kdv ile indirilecek kdv arasındaki fark her takip eden ayın 24'üne kadar bir beyanname ile vergi dairesine bildirilir. 26'sına kadar da ödenir.

    işletmenin yaptığı alım-satım, ihracat durumlarına göre de tecil edilebilir kdv, tecil edilecek kdv, önceki dönemden devreden kdv, sonraki döneme devredecek kdv diye türleri de bulunur.
  2. otomatik stabilizatör olmaktan uzak, genellikle gelir dağılımı adaletini negatif biçimde etkileyen bir vergi türüdür.

    ayrıca bu vergiyi sadece nihai tüketicinin ödediği ile ilgili yanlış bir algı vardır. bu durumda talep ve arz esneklikleri oldukça önem kazanır. eğer söz konusu malın talep esnekliği yüksek, arz esnekliği düşük ise verginin büyük kısmı satıcıya yansıyacak, tam tersi talep esnekliği düşük, arz esnekliği yüksek ise verginin büyük kısmı tüketiciye yansıyacaktır.
  3. bu vergi türü ile ilgili iki önemli sorun göze çarpmaktadır;

    1- katma değer vergisi'nin satışta oluşması. diyelim siz 01.01 günü 180 gün vade ile mal sattınız. bu malın parası cebinize 01.07 günü girecek. fakat siz malı satınca oluşan kdv'yi malın parası cebinize girmeden ödemek durumundasınız. hatta o malın parasını hiç alamasanız dahi, kdv'sini çatır çatır ödeyeceksiniz. bu bakımdan kdv, ülkemizdeki kayıtdışı ekonominin en önemli teşvikidir.

    2- diyelim serbest meslek erbabısınız, gelirleriniz için serbest meslek makbuzu düzenliyorsunuz. düzenlediğiniz belgenin adı "makbuz" olduğuna göre, haliyle para elinize geçince düzenlenmeli. fakat kdv de bu makbuzla oluştuğuna göre, hizmeti teslim ettiğiniz an itibariyle 7 gün içinde düzenlemek sizin zorunluluğunuz. peki düzenlediniz, müşteriye teslim ettiniz. karşı taraf paranızı ödemeyi reddedip, sizin verdiğiniz "makbuz"u gösterir ise, ne bok yiyeceksiniz?

    böyle saçma sapan bir vergi biçimidir. devlet tarafından bolca suistimal edilir. verginin vergisinin vergisi uygulamalarında hep en sondadır.
  4. kitaplardan %18 alınan vergi türü. ulan insafınız olsun be! yat alana 0 kdv uygula referandum olacak diye ötv'yi sıfırla ama kitap alırken hala %18 tabi siz de haklısınız insanlar kitap okursa bilinçlenip sizin o kirli oyunlarınızı anlayacak. cahil bir halk istiyorsun çünkü başka türlü hayatta kalamazsınız. yine de her türlü haksızlığınıza, hukuksuzluğunuza rağmen bu yarattığınız karanlığı parçalayacağız!
  5. ürün türüne göre %1, %8 ve %18 oranlar vardır. ekmek, un gibi temel ihtiyaçlar en düşük vergiye tabidir. yine gıda ürünleri genellikle %8 kdv ile vergilendirilir.
    zgrkk
  6. herkesten alındığı için güzel ve fakat herkesten aynı oranda alındığı için adil olmayan vergi türüdür. özellikle ülkemizde tabirimi mazur görün adeta "gasp" yolu ile alınmaktadır. dolaysız bir vergi türüdür, gelir ve kurumlar vergisi ile devletin toplayamadığı vergiler kdv yolu ile bizlerden toplanmaktadır.
    not: kdv oranı katma değer vergisi kanununa göre %10'dur. fakat kanunu bakanlar kurulu yürüttüğü için oran %1, %8 ve %18 gibi değişiklik göstermektedir.
  7. 1984 yılında hayatımıza girmiştir. işletmelerimiz vergi kaçırmayı adet haline getirdiği için hazinemiz açısından hayati öneme sahiptir.
  8. 3065 sayıli katma değer vergisi kanunun 10 uncu maddesinin a bendine göre vergiyi doğuran olay:mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması, anında meydana gelir. özetle makbuz düzenlenince vergi doğmaz,hizmet ifa edilince vergi doğar.
    eleştirilicek husus ise, adam değeri olmayan bir kaç unsuru bir araya getirip bambaşka birşey yaratıyor.( örneğin akıllı telefon)vay efendim sen buna değer kattın ürettiğin ürünü vergilendireceğiz. katma değeri olan ürünleri özellikle yüksek teknolojide kdv istisnaları getirmek gerekir.