1. zannedersem internetten ve sosyal medyadan bir müddet uzak durmayı başararak kazanılabilir.

    aynı şekilde önceleri kitap kurdu olup da son zamanlarda 50 sayfalık bir kitabı okumaya üşenenler için de bu yol önerilebilir.

    bir de dünyadan soyutlanmak için kitap okumak yerine filmlere dalmayı tercih etmek de kişiyi rehavete sürükler. kitap okumak zor gelir.

    hep 90'lar şöyle güzeldi böyle güzeldi geyiği döner ya, bana kalırsa 90'ların en güzel tarafı, bir kitabı okurken sıkılmayı düşünmemekti.
  2. çocukluktan kazanılması gereken bir alışkanlık olması gerekirken biraz geç kaldığımdan kazanamadığımdır. tam başlıyorum kitabi okumaya ama dikkatimi veremiyorum, gözlerimdeki sıkıntıdan dolayi e-kitap olarak okuyorum. bir hevesle başladığım kitaplari en fazla 20-30 sayfa okuduktan sonra devamını merak etmeme rağmen tekrar başlıyamıyorum, içimden gelmiyor.

    bende istiyorum ama okumak bilgilenmek, var mıdır bunun bir yöntemi böyle okumaya aşık olacak kadar bağlayacak birşey veya benim gibi acemi okuyuculari sıkmayacak akıcılıkta iyi bir roman öneriniz?
  3. kitap okuma ve alışkanlık mefhumlarını bir araya pek getiremiyorum. hava gibi, su gibi, yemek gibi bi ihtiyac olarak görülmedigi sürece istikrarlı okuma kültürü kazanılamaz gibi geliyor.o zaman ele alacağımız sorun ihtiyaç hissetme meselesi. ihtiyac hissetmek tek başına yetmeyecegi gibi, azim, kararlılık ve iştiyak da ister. yoksa bir nasipsizin beni okumak konusunda eleştirirken ortaya koyduğu aforizmadaki (!) "neden okuyorsun ki, cahil adam kitap okur" felsefesine mahkûm oluruz...
    pirus
  4. kitap okumak bir zorunluluktur. kişi kitap okumanın önemini anladığında zaten alışır.
  5. her zaman yanınızda bir kitap bulundurmak iyi bir başlangıç olabilir
  6. kazanmak için insanın kendisine çocuk muamelesi yapmasi gereken alışkanlıktır. çocuğa tuvaletini yapmasını öğretir gibi yavaş yavaş, ince ince ama biz beynen bilgi sokucaz tabii. ufak kitaplarla başlamalı laps! dostoyevski ile girmek gereksiz. kelimeleri tıkır tıkır okumaya başlayınca zaten diğer kitabı okumayı siz isteyecek kitap arayacaksınız ama ilk kitapta cümlelerin yarım yarım okumaya rağmen inat etmeli, orasıda irade meselesi.
  7. erken yaşlarda, diğer aile bireylerinin kitap okuması alışkanlık kazanmada çok etkili. çoğumuzda olduğu gibi bu tren kaçırıldıysa belirli bir alışkanlık seviyesine gelene kadar polisiye, fantastik edebiyat türlerinde, bir bölüm bittiğinde hemen diğer bölümü okuma isteği uyandıran tarzda kitaplar etkili olabilir. jean-cristophe grange kitapları, a song of ice and fire serisi vb.
  8. jules verne kesinlikle adı geçmesi gereken bir yazar bu konuda. ayrıca akıllı telefonların ve bilgisayarların negatif etkisi çok büyük.
  9. kitap okumanın alışkanlıgı olmaz arkadaşlar.

    kitap bir hobi olabilir, arada sırada canın sıkılınca okuyabileceğin bir eğlence aracı olabilir hatta zorla da olsa okunması gereken bir araç da olabilir.

    ama kitap okumak alışkanlık olsun diye yapılacak bir davranış değil.

    birçok insan kitap okuma alışkanlığının(ne demekse artık çözemedim bir türlü) çok faydalı, harika, süper ötesi, muazzam birşey olduğunu düşünüyor. hayır arkadaşım değil.

    kitap okumanın amacı da herkese göre değişir. ben birşeyler ögrenmek için okurum, bir başkası roman okur, zaman geçirmek için okur. bir digeri gülmek için okur, öbürü siyaset ögrenmeye okur. öbürü de aşk meşk okur, hayallere dalar. köşe başındaki kadın da ortamlarda anlatmalık yeni çıkan dizinin kitabını okur.

    yani kitap okumak herzaman herkes için faydalı birşey değil. amaca yönelik birşey.

    yani "ben hep kitap okurum" diyen birine "oo harikasın" demeden önce ne okuyorsun neden okuyorsun da denilmeli.

    yazı amacından sapmış gibi görünse de sapmadı(saptıysa da çaktırmayın). diyecegim o dur ki: "kitap okuma alışkanlığım yok diye üzülmeyin çünkü kitap zaten alışkanlık yapılması gereken birşey değil."
  10. icinden gelmiyorsa okuma kardesim okumak istiyorsanda seni kimse tutmuyor, guzel bir kitabi aldiginda eline hic bir sey yerini tutamaz ondan aldigin hazzın .boylece daha cok kitap okumak istersin he bide oyle bu kitap kotu su iyi demekte yanlis zira her kitap farkli bakis acisi kazandirir...