1. eveeet, fark ettim ki bu başlığa hiç yorum yapmamışım. tutmayın beni ehe

    künefe... hatay yöremizin o şirin mi şirin, tatlı mı tatlı, kimi zaman üçgen, çoğu zaman yuvarlak, üzerinde antep fıstığı, yanında keçi sütlü dondurması ile adeta bizi bizden alan, kendisine bağlayan, tadını damağımıza işleyen lezzetimiz. my preciousss öhö öhöh

    ilk denemeden sonra sméagol'un yüzüğe bağlandığı gibi bağlanırsın künefeye. seni içten içe ele geçirir. beyin'in ventral striatum, dorsal singulat korteks, amigdala bölümlerini ölümüne çalıştırır, karşı koyamazsın garsonun "efendim künefe alır mıydınız?" sorusuna.
    ve o an gelir; çatala alırsın az önce çıtır çıtır kestiğin, üzerine bir parça dondurma kondurduğun dilimi, o dilim; önce dudaklarına değer, değer ki o damla yere düşmesin, sevdiğinin göz yaşlarını dudaklarınla siler gibi dokunursun merhametle ki gitmesin başka yere, uzağa. sonra hissedersin bütün sıcaklığını peynirin, yakar içini. tam o anda hissedersin tereyağının keskin kokusunu. antep fıstığının kıtırtıları ile kadayıfın çıtırtılarının ahengini. şerbetinin her yeri dolduruşunu.
    en son, soğumaya yüz tutmuş bakır tabağım içinde kalan parçaları toplarsın çatalına, sevgilinin son nefesi gibi, minnetle-özlemle, veda eder gibi. kıyamazsın ama götürürsün yanında.

    iste böyle bir tatlıdır künefe. özlem özlem. sevgiliye hasret midelere selam olsun.!
  2. efkarlıyım abiler.

    künefe nedir bilir misin sen abla? işte o benim. ömründe hiç bir işe yaramamış, bir baltaya sap olamamış, künefeden başka bir şeyden zevk almamış bir hergelenin heykelini dikseler; benim kalıbımı dökerlerdi.

    künefe demek, ölümü beklemek demektir. az çok hepimiz denizi, yıldızları, ağaçları işte; falanları filanları göreceğiz, künefenin tadına bakacağız, sonra da ister istemez 'gidiyorum elveda' şarkısını söyleyeceğiz. öyleyse yiyenin de yemeyenin de gönlü hoş olsun.
  3. yale üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, açken ve tokken beynin aktiviteleri ölçülüp beynin açlık durumdaki tepkisi gözlemlenmiştir. katılımcılar bir cihaza bağlanarak kan glikoz seviyelerinden açlık ve tokluk durumlarına, ayrıca işlevsel mri yöntemiyle beyin aktivitelerine bakılmıştır.

    künefe yedikten iki saat sonra katılımcılara çeşitli yemek fotoğrafları gösterilmiş ve ölçümlere başlanmıştır. katılımcıların beyindeki, mantıklı düşünme ve karar verme, sebep-sonuç, planlama gibi yönetimsel becerilerinin olduğu kısımda daha fazla aktivite olduğu görülmüştür. bireyler, yüksek kalorili abur cuburları reddetmek ve duygularını kontrol etmekte daha başarılı olmuştur. ancak uzun süreli açlık sonrası glikoz değerleri düşmeye başladığında beyindeki duygularımızla ilişkili daha derin alanlar aktive oluyor. beyin komut vererek bireyi künefeye yönlendiriyor ve birey gördüğü ilk künefeye yumulmaya başlıyor.

    uzun süreli açlık gibi, yapılan şok ve düşük kalorili diyetler sonucu da besin bulamayan beyin hücreleri, açlık adını verdiğimiz içgüdümüzü harekete geçirir.
  4. şimdi sizlere duygusal durumumuzun künefe yemeyi nasıl tetiklediğini anlatacağım.

    duygusal künefe yeme, en çok ‘kalbimiz aç’ olduğunda ortaya çıkmaktadır. kızgınlık, öfke, yalnızlık, güvensizlik, suçluluk, kıskançlık, kaygı, hayal kırıklığı, üzüntü, sıkıntı, sevgi boşluğu duygusal künefe yemeyi tetikler. duyguların yerini künefe ile doldurmak, kilo alma sürecini başlatacaktır. kilo aldıkça kendini beğenmeme ve bunun sonucu şok diyet uygulamaları ve sonrasında tekrar kilo alımı vücutta yo-yo sendromuna sebep olacaktır. mutsuz hisseden kişi kilo alır. hayal kırıklığı kişiye kendini yalnız ve gelecek hakkında umutsuz hissettirir. bu da kendine olan ilgisini kaybetmesine ve belki de kilosunu umursamamasına yol açar. bastırılmış üzüntü fark edilip, başa çıkılmadığı sürece, binge eating olarak adlandırdığımız tıkınırcasına künefe yeme sendromuna yol açabilir. depresyon yüzünden yiyen kişiler, genellikle süt ürünlerine yönelirler (dondurmalı künefe, kaymaklı künefe gibi). çünkü süt ürünleri kimyasal yapıları nedeniyle antidepresan ilaçlarla aynı nörolojik etkiyi yaparlar.

    yani kısaca künefe öldürür. üstelik koca götlü biri olarak ölürsünüz. insanlar sizi parmakla -aslında siz değilsinizdir gösterdikleri, göbeğinizdir- gösterirler. acılı ve ızdırablı bir ölüme neden olur. hadi bakalım.
  5. ramazan başlayalı özlemişiz be osman.

    tanımlamaya elim varmıyor.

    oruç oruç aklıma düşüyorsun, yemin ediyorum sevap pointler guitar hero ekranı gibi akıyor.(*:swh)

    kırmızı kırmızı, çıtır çıtır, yeşil yeşil.

    düşünsene sözlük yapmışsın iftarı, neyse şekerim düştü geri kalanı sen düşün yorma beni.
  6. künefe demek, ölümü beklemek demektir. az çok hepimiz denizi, yıldızları, ağaçları işte; falanları filanları göreceğiz, künefenin tadına bakacağız, sonra da ister istemez 'gidiyorum elveda' şarkısını söyleyeceğiz. öyleyse yiyenin de yemeyenin de gönlü hoş olsun.
  7. hakkında 75 yorum yapılmış tatlı, acaba neyini abarttınız bu kadar.