• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.79)
kürk mantolu madonna - sabahattin ali
"her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum "kürk mantolu madonna"yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum."kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. kollarıyla bizi sarar. sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. yapıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran sabahattin ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına (?) dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.


  1. çoğu zaman yaşadığın ifade edemediğin, kelimelendiremediğin ve hatta tanımlayamadığın halleri, duyguları yazınsal alana taşıyabilen, incelikli tahliller içeren, her okumada farklı incelikleri keşfedilebilecek fevkalede yapıt.

    benzer düşüncede olmak için bir romandan ne beklediğin önemlidir. bu yüzden aksiyon, yaratıcı kurgu içeren romanları daha çok seven arkadaşların bu yapıtı durağan, sıkıcı vb. şekilde tanımları da gayet doğaldır.
    ozee
  2. aldığım gün bitirdiğim ve etkisinden uzun zaman çıkamadığım sabahattin ali nin şaheseridir.

    açıkçası daha önce hiç bir kitapta bir karakterle kendimi bu kadar özdeşleştirmemiştim. resmen raif efendide kendimi bulduğumu söyleyebilirim. belki de her asosyal platonik erkeğin hissettiği şeylerdir bunlar. bilemem. ama gerek psikolojik tahliller olsun gerek olaylar gerek duyguların bu denli yoğun anlatımı kitabı gerçekten konuşulduğu kadar yapıyor.

    kitabı bitirin, sahaf sahaf gezip kuyucaklı yusuf aramazsanız ben de bir şey bilmiyorum.
  3. raif efendi'yi tutup iyice bir sarsmak isteyen yalnız ben miyim?
  4. instagram popülerliği , üstüne karikatürler yapılması vs gibi şeyler nedeniyle önyargı beslediğim bir kitaptı. okuduktan sonra bazen popüler olanı bu kadar çabuk yargılamamak gerektiğini anladım. belki her instagram fotoğrafında rauf efendinin karakterinde olan derin hüzün,yalnızlık,anlaşılmazlık, kendini arayış vs gibi konulara saygıdan,onda ya da maria puder'de kendimizi bulmamızdan değil , sırf acıklı bir aşk hikayesi olduğu için ergenler arasında dudak büzmeli ve ismi buraya yazamayacağım kadar uzun,modern,pahalı kahveler ile fotoğrafı çekilmiştir. sonuçta ergenler melankoliye bayılır. ama bu kitabın eskimeme sebebi anlatımdır, üsluptur,psikolojiyi yansıtmasıdır. karakterlerden biri seni o kadar iyi anlatır ki " vay anasını yazar beni tanısa kesin bu kadar olurdu " dedirtmiştir. sabahattin ali'nin bu kitabı türk edebiyat tarihi için de insanın içsel karmaşalarını, yalnızlık duygusunu, karmaşık psikolojisini en iyi yansıtan bi kaç kitaptan biridir.
  5. youreads eş zamanlı fotoğraf çekimi etkinliklerinde tema olarak kullanilmasi gereken kitap. bu kitabin baski sayisindan cok kahve ile fotografi cekilmistir. buna bir ironi yaparak kürk mantolu madonna haftasi yapilmali.