1. etrafınızda sizi anlayacak kimse yoksa, kimseyle paylaşamıyorsanız, işte o zaman yazmak zorunda kalıyorsunuz. bazen sadece kendi kendinize günlük tutmak bile bu konuda size çok yardımcı olabiliyor.

    benim için her zaman "yazmak, intiharı ötelemektir".
    isk
  2. hepimiz ölmekten korkarız.yazmak ölümsüzlüktür.sonsuzluktur.sen olmasan da sonsuza kadar var olmaktır.
  3. edebiyat, söyleyecek bir çok şeyinin olmasına rağmen söyleyememekten doğar. bazen bir kadın ya da bir erkeğin gidişi olabilir, bazen başka engeller, bazen kelimelerin boğazında düğümlenmesi bazen de bir daha hiç söyleme şansı bulamama. insanın içinde kalan şeylerden doğar edebiyat, azalmayan, azalsa da bitmeyen, bitse de yıllar sonra bir anda aklına düştüğünde insana bir sigara yaktıracak şeylerden.

    bu kalan şeyleri anlatma, en azından yazılı olarak dökme ve arınma, onlardan kurtulma çabasıdır yani yazmak. bu yüzden yazar "yazmasaydım, çıldırırdım." diyor belki de.
  4. gün içerisinde sevmediğin ama mecburen aynı ortamda bulunduğun, zorunluluktan iletişim kurduğun insanlardan dolayı ve artık her mesai bitiminden sonra sırtından tonlarca ağırlığı sırtından attığın için gerçek "ben"'i bu şekilde ortaya çıkartarak bir nebze de olsa rahatlarsın. yani kendini belki de en iyi böyle ifade ettiğin için yazarsın.
  5. yazmak, uzun süre kanamış ve nihayet kabuk bağlamış bir yaranın kabuğuna merhem olmaktır.
    yaralara merhem gerekiyor biz de yazıyoruz.
  6. yazmak ayrı bir dünya kurmaktır kendine... kimi roman yazar kimi şiir, kimi özlemlerini yazar kimi dertlerini... ama her yazanın illa ki anlatmak istedikleri vardır. anlatır.
  7. bir nevi deşarj olmak için. burada bilmediği bir ortamda bilmediği insanlar tarafından okunuyor. kimse kimseyi tanımıyor. zaten hep hayalini kurmaz mıyız?

    ''hiç tanımadığım biri karşıma çıksın. yaşlı genç fark etmez. tutayım kolundan anlatayım tüm derdimi kederimi.''

    sanırım o görevi görüyor.
  8. yazmak geri kalan eylemlerin boşluğunu dolduramasa da insanın kimi zaman paylaşmak, limi zaman da "ben de buradayım" deme biçimidir. kimi zaman kendimizle dertleşmek için, kimi zaman paylaşmak ve bilgi vermek için yazarız. bazı insanlar hitap etmek için ve sanat için de yazar. manipülasyon ve fikrini dayatmak için yazanlar da vardır.