1. anne tarafı vahdeddin'den beri has istanbul , bende doğma büyüme öyle.lakin gel gelelim kütükte erzurum yazıyor. babam bozmuş abi ne güzel istanbulluyum demek varken dadaşım ben demek zorunda kalıyorum.

    not : erzuruma laf söylemiyorum kesinlikle. istanbul tercihimdir sadece.
  2. genelde her seferinde farklı şehirleri söylüyorum. hafif sarışın ve mavi gözlü olduğum için genelde karadenizlilere benzetiyorlar beni.

    "sende karadenizli tipi var" diyenler oluyor. bunu diyenlere ordu, samsun, sinop, artvin gibi şehirleri söylüyorum. neresinden diyenlere merkez diyorum. inanmayınca "dedemler cumhuriyet meydanının yanındaki caminin karşısında oturuyor" diyorum. her şehirde en az bir tane cumhuriyet meydanı var. zaten olmasına gerek yok, bu kadar detaya inince "bizde ordan gelin almıştık", "bizim damat da oradandı" gibi cümlelerle karşılaşıyorum. baya eğlenceli oluyor.

    sadece nereli olduğumu soranlara "ankaralıyım" diyorum. ankara diyince yüzünü hafif buruşturup "neresinden" diyorlar genelde. bunu diyenlere "kazanlıyım, hatta meydandaki boğayı büyük büyük dedemler yapmış. boğaya arkanı verip 200 metre gidince bizim dükkanları görürsünüz" diyorum. kazanda boğa heykeli var mı bilmiyorum ama yoksada şuana kadar birçok insanı var olduğuna ikna ettim.

    en kötü kısmı ise birine nereli olduğunu ikinci kez söylemek. genelde ikinciyi yanlış söylersiniz. ama ağzınız iyi laf yapıyorsa bu durumdanda kurtulursunuz. sizede tavsiye ederim çok eğlencelidir.
  3. doğduğum, nüfusa kayıtlı olduğum ve babamın memleketi hep farklı . şu yaşıma kadar yaşadığım 12 il -ilçe-kasabayı (gezdiklerim hariç ikamet ettiğim yerler ) da sayarsak nereli olduğumu hiç bilemedim. bu soruya hiç net bir cevap veremedim. nereliyseniz ora'lı olun kıymetini bilin bence.
  4. karşıdakinin siyasi görüş, etnik köken, gibi ayrımcılık yapmak için sorduğu sorudur genelde.
    türkiyeliyim demek de iticidir ama saçmalamayın lütfen.
    wtf
  5. dünyalıyım diye cevap veririm.
  6. dinleyenler bıkana kadar susmadan ailemin ataların geçmişini anlatırım ben de. sonuçta onlar kaşındı.
  7. soran kişinin karşı tarafa nasıl davranacağını belirleyen sorudur. çoğu zaman art niyetle sorulur. aynı zamanda birey olamamaktan kaynaklanır. yok yani karşıdakine ismini sormadan direk nerelisin sorusu da sorulmaz ki.
  8. lise hazirlikta bu soruya "i am from bulgaria" diye cevap veren bir bulgar gocmeni arkadas vardi. cok havali gelirdi o zamanlar, biz yozgat, corum, kayseri derken adam direk ulkesini soylerdi. nerelisin sorusu bulundugun yere gore cevabi degisen bir kavram. yurtdisinda turkiye dersin, il disinda kayseri dersin, il icerisinde nazilli dersin, ilcede sorarlarsa cobanlar koyu dersin. nereli oldugun onemli gibi dursada insan iliskilerinde sadece isinma turudur. ister istemez yeni tanistigin birine soracagin sorulardan biridir. bir de olayi abartip hic tanimadigin birine kut diye nerelisin diye soranlar vardir. bunun en uc ornegini trabzon'da yasadim. akcaabat dolmusundaydim, arkamdan bir el durttu ve bana hackali misin? mackali misin? diye sordu. amcamin dunyasi bundan ibaret olacak ki baska cevap kabul etmiyordu.
  9. aslında normal bir soruyken, türk insanının bu sorudan sonra saçmalamaya başlaması sebebiyle, ülkemizde bir değişik olan soru.

    örnekler:

    +nerelisin?
    -kırım göçmeniyim.
    +ne zaman göçtünüz? (işte başlıyoruz)
    -ikinci dünya savaşı'ndan sonra.
    +he, iyiymiş ya.

    genelde bu cevaptan sonrasına bilgi düzeyi yetmediği için insanların çoğunun burada bitiyor.

    +nerelisin?
    -kırım göçmeniyim.
    +kırım mı? orası nere ya?
    -karadeniz'in üstünde bir yer.
    +aaa, karadenizli misin sen?
    -hayır tatarım. moğol kökenliyiz biz.
    +moğol mu? moğulun ne işi var karadeniz'de ya. laz değil misin sen?

    sonuç: facepalm.

    +nerelisin?
    -kırım göçmeniyim.
    +kırımlısın demek. orada bir meydan vardı.
    (kırım'ı böyle ufak bir şehir zannediyorsa demek ki...)
    -hangi meydan?
    +ya böyle cami vardı bir tane.
    -hangi şehrinde?
    +...

    +nerelisin?
    -kırım göçmeniyim.
    +kırım neresi?
    -ukrayna'nın güneyinde bir yer.
    +neden göçtünüz ki ukrayna'dan? mis gibi memleket.
    -...
  10. bir insana burcunu sormak gibi bir şeydir. onun hakkında fikir sahibi olmak için sorulur. bu sebepten ben kimliğimde yazanı söylemem. "baban nereliyse oralısındır" mantığı yok bende. bambaşka bir şehirde doğup büyümüş, oranın insanı gibi yetişmişsem neden babamın memleketini söyleyeyim ki?

    velhasıl kişilik analizi için yöneltilen bir sorudur. cevabını umursayan olur umursamayan olur. umursamayan niye sorar bilinmez.
    jimi