1. hayatım boyunca gerçek anlamda verimli kullanmayı öğrenemediğim (kimbilir belkide bu yüzden) içten içe nefret ettiğim değişim aracı.
  2. insan sayısının az olduğu yıllarda ürün değiştirme ile yapılan ailesel bazda küçük çaplı ticaret yeterliyken kalabalığın artması, şehirleşme ve bunların getirdiği kaçınılmaz son olan kapitalizm ile şimdilik alternatifsiz bir ticaret aracıdır para. paranın insanların ahlaki durumunu bozduğu söylenmektedir ancak yapılan bir deneyde maymunlarda da aynı bozulma görülmüştür ve deney sona erdirilmiştir.
    kolya
  3. araba sürmeyi bilmeyenlerin trafikten ne kadar uzak durması gerekiyorsa, sahip olunca kendinden geçen insanlardan o kadar uzak durmasını istediğim ulvi nesne.
  4. alışverişte değiş-tokuş, yani takas yönteminin yerine, daha kullanışlı olacağı gerekçesiyle gelliştirilmiş, şimdiki halini almıştır.
  5. günümüzde para ile alakalı çok önemli iki kavram bulunmaktadır.

    itibari para : hükümet kararına dayalı çıkartılan, altın, gümüş vs. karşılığı olmayan, altında imzası olan yere ve düzenlediği kağıdın taklit edilemeyeceğine güven üzerine kurulmuş, mal ve hizmet alışverişi için kullanılan banka kağıdı veya kağıt para demektir.günümüzde dolaşımda olan paralar bu şekildedir.günümüzde para miktarını, her devletin kendi bağımsız merkez bankası kontrol etmektedir. nakit paranın altın ya da döviz rezervleriyle değişimi olanaksızdır. 1971’de abd başkanı richard nixon’un amerikan dolarının altın karşılığını kaldırmasıyla birlikte modern siyasi iktisatta paraların tamamına yakını kâğıt paraya dönüşmüştür. bu bağlamda avusturya okulunun (iktisadi düşünce okulu) terimlerinden olan itibari para (fiat money) yerini almıştır.

    kaydi para : bankaların kısmi rezerv sistemi'nde (krs) kredi vermek suretiyle yarattıkları sanal paradır. borca dayalı para sistemi (bdps) denen mevcut küresel finans sisteminde piyasadaki paralar içinde fiziksel para %10'luk kısmı oluştururken kaydi para %90'lık kısımdır. yani piyasadaki paranın %90'ı bankalarca yaratılmaktadır.

    kaynak : viki
  6. ekonomi biliminde kan görevi gören değer aracı.
    devlet harcamaları ( hastane,okul vb ) - bankalar - firmalar - ve tüketiciler ( biz oluyoruz ) arasındaki arz/talep dengesi doğrultusunda para akışı sağlanır.
    dünyadaki paraların büyük çoğunluğu sanaldır.
    (bkz: arz talep dengesi)
    kg
  7. kağıt para diye adlandırılanı pamuktan yapılandır.
  8. dünyadaki sorunların temel kaynağı para değil,kibirdir.
    (bkz: kibir)
  9. pazarlanmak için üretilen mala meta denir. para ise piyasadaki bütün metaları değiştiren metadır.
    (bkz: mal)
  10. kimilerine göre hayatın anlamı, kimilerine göre bez parçası. felsefesi bez parçası olan adamlar her zaman parayı yöneteceklerdir.