• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.93)
puslu kıtalar atlası - ihsan oktay anar
bir "ilk kitap", türkçe edebiyatta yeni ve pırıltılı bir yazar... "yeniçeriler kapıyı zorlarken" düşler üstüne düşüncelere dalan uzun ihsan efendi, kapı kırıldığında klasik ama hep yeni kalabilen sonuca ulaşmak üzeredir: "dünya bir düştür. evet, dünya... ah! evet, dünya bir masaldır." geçmiş üzerine, dünya hali üzerine, düşler ve "puslu kıtalar" üzerine bir roman. hulki aktunç'un önsözüyle... (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. şahane bir istanbul tasviri, osmanlıda yaşıyormuşuz hissi, büyülü fantastik bir dünya masal tadında bir eser . farklı bir üslubu var, okudukça yazarı tanıyormuşuz hissi. ancak kurguda neden sonuç ilişkilerini yetersiz buldum, belki de yazar puslu bırakmak istemiştir bilemiyorum.
  2. okurken sürekli olarak "unutma, bu bir kurgu, tarih kitabı değil" dememe neden olan kitap. bunun nedeni ihsan hocanın tamamiyle yeni bir tarih yaratması. lağımcılardan rölativite teorisine, astral seyahatten bağdat hırsızına, efrasiyab'dan descartes'a çok acayip bir yelpazeye sahip bir anlatı.

    üstelik kitap okumaktan ziyade meddah dinliyormuşsunuz hissi yaratıyor. muhtemelen bu nedenle kitabın okunması insana hızlı geliyor.
  3. okuduysaniz ve sevdiyseniz yazarin tum kitaplarini okuma askiyla yanacaksiniz. o yuzden dikkat edin. ihsan oktay bir bagimliliktir. bi bakarsin yeni kitabi cikmistir, bi bakarsin birine kizar hazir yazilmis hikayeyi vermez. yanilmiyorsan tamu idi kitabin adi. yayinevine kizip kitabi bastirmiyor sadece ufak bir bolum dolasir internette. guzel adamdir uzun ihsan efendi. kendisiyle 2004 yilinda bir arkadas tavsiyesiyle tanistim. buyulu dunyasi icine cekti beni. tum eserleri okudum ama puslu kitalar atlasi'nin yeri her zaman farkli oldu.
  4. farklı tarzıyla sizi kendisine bağlayan bir kitap. fantastik kurgu denebilir, bir osmanlı fantastik kurgusu demek daha güzel olacaktır. dönem istanbul'unu kendi anlayışıyla o kadar güzel anlatmış ki yazar, kendinizi serüvenin tam ortasında bulacaksınız. tabi bu söylediklerim bu tarz romanları (bkz: fantastik kurgu) sevenler için.
  5. (bkz: beyaz kale - orhan pamuk) benzetmesi yapmak acımasızca olur mu bilmiyorum ama okurken sürekli aklıma takıldı. sanki beyaz kaleyi bir felsefeci gözüyle süslü bir dil kullanarak yenilesen puslu kıtalar atlası çıkar ortaya gibi geldi.
    abi