1. bu sağ sol meselesi nasıl oluştu acaba?

    cisimlerin 3 boyutlu olduğu dünyada en az cisimler kadar farklılık ve karmaşıklık ihtiva eden fikirler nasıl oldu da bir tarafı sağ bir tarafı sol olan bir doğruya, tek boyuta indirgendi?
  2. ne sağcıyım ne de solcuyum. kendi yolumun yolcusuyum.
    kuz
  3. Sağcı ya da solcu tanımı yavan siyah-beyaz gibi, tek tipleştirici. Mevzu ve mecra o kadar kurak değil. siyasi eğilim olur. Temel kavramlarla detayı eksik olsa da bir şey denemişler. Buradan.

    Muhtemelen onedio'nun esinlendiği esas test: Political compass
    ozee
  4. terimlere indirgeyince, siyasi bir bağ gibi algılandığı için insanların beyan etmekte çekindiği, sosyal adalet veya tersini fikir olarak benimsemiş, toplumda baskın olarak kabul gören 2 ideolojik cenahtır.

    şimdi bu soruyu
    toplumda sosyal adaletten, sosyal devletten yana mısın? yoksa ezebilen ezsin istediğini şeklinde yöneltsek, hangi birey ikinciyi seçer ? bilemiyorum altan

    sağ ve solun temel çıkış noktasına bakmak lazım.
    sol'un görüşü; temel olarak ekonomik olsa da gelişen ve dönüşen şartlar itibari ile etnik, ideolojik bağlamda da genişlemiştir.
    sol; toplumda sosyal adaletsizlik ve eşitsizliği ortadan kaldırmak ister, herkesin bildiği üzere.
    sağ; toplumsal hiyerarşiyi kabul eder, ki burjuvaziye yakındır. ya da ırkçı kesimlere.

    yani ezcümle başa dönersek,
    kardeş, sen toplumda eşitsizlik ortadan kalksın mı istersin? yoksa güçlü güçsüzü ezsin mi? şeklindedir bu soru aslında.

    anlayacağınız tertium non datur yani 3. halin olanaksızlığı vardır bu konuda.
  5. oğuzların kınık kolunun kayı boyundanım. şaka la şaka malatyalı'yım işte. o da şaka lan amedspor tabi ki edit:imla
  6. hiç karşılaşmadığım,karşılaştığımda ise şunu diyeceğim sualdir:"benim sol beynim baskın,ama sağ elimi kullanıyorum.sizce hangisiyim?"
  7. 12 eylül darbesinden sonraki dönemde insanların apolitikleşmesine yardımcı olması için ortaya atılmış "ne sağcıyım ne solcu,futbolcuyum futbolcu" deyişini hatrlatan soru.
  8. bir gün dostlar meclisinde bu soruyu can yücel'e yöneltmişler. o da istifini bozmadan çok net bir şekilde: "beyler, sağ sol olayı çok basittir. bu ülkede sabah kalktığında malafat eğer sağ tarafa kaymışsa sağcısındır, yok eğer sol taraftaysa solcu..." deyince kahkahalar eşliğinde "sen necisin, sen..." diye tekrardan sormuşlar. o da yine istifini bozmadan cevaplamış. "ilerici, daima ilerici..."
  9. arkacıyım. yaşasın halkların götü.
  10. politik olmayı gereksiz bulan insanların gereksiz bulduğu sorudur.

    "solcu/sağcı diye partiye oy mu verilir ya?"
    "arada bir oy verip izliyoruz ne yapalım?"
    .
    .
    .

    birincisi sol/sağ ağırlıklı bir partinin seçmenine vaad ettiği şey ortadadır. olduğunu varsaydığımız sistemde zaten iktidara gelen parti temel görevlerini yerine getirmekle mükelleftir. sonrasında uygulayacağı politikalarda sol/sağ kıstasını ele alır ve uygulamaya koyar. yani evet sadece sağ yada sol ağırlıklı diye bir partiye oy verebilirsin.

    ikincisi bahsi geçen sisteme 4 yılda bir oy vererek dahil olmuyorsun. eğer öyleyse burada bir sorun var demektir. ve bu sorunun kaynağı muhtemelen sen(ben)sindir.