• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.89)
şeker portakalı - jose mauro de vasconcelos
"yazarlıkta karar kılıncaya kadar, boks antrenörlüğünden ressam ve heykeltıraşlara modellik yapmaya, muz plantasyonlarında hamallıktan gece kulüplerinde garsonluğa kadar çeşitli işlerde çalışan jose mauro de vasconcelos'un başyapıtı şeker portakalı, "günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsü"dür. çok yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, dokuz yaşında yüzme öğrenirken bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayalini kuran vasconcelos'un çocukluğundan derin izler taşıyan şeker portakalı, yaşamın beklenmedik değişimleri karşısında büyük sarsıntılar yaşayan küçük zeze'nin başından geçenleri anlatır. vasconcelos, tam on iki günde yazdığı bu romanı 'yirmi yıldan fazla bir zaman yüreğinde taşıdığını' söyler."


  1. kendi başıma keşfettiğim bir küçük dünyaydı şeker portakalı. 35'e kadar varlığından haberdar olamadığıma içerlediğim.

    zeze ile birlikte ayakkabı boyamaya çalışırken buldum kalbimi.
    onunla birlikte bay arivaldo'nun yolunu bekleyip, portekizli için cenaze merasimi yaptım gönlümde.

    ve bir küçücük yüreğinin, kocaman bir adam oluşuna tanıklık ettim.

    "şimdi acının ne oldunu biliyordum. ayağını bir cam parçasıyla kesmek ve eczanede dikiş attırmak değildi bu. acı, insanın yüreğini paralayan ve sırrını kimseye anlatmadan birlikte ölmesi gereken bir şeydi. kollarda, başta en ufak bir güç bırakmayan, yastıkta kafayı bir yandan öbürüne çevirme cesaretini bile yok eden şeydi."
  2. "evde yiyecek bulduğumuz zaman sevmeyi öğrendik"..beni etkileyen tarafı bu olmuştu..bir çocuk ama ruhuyla nice insanları geride bırakan bir çocuk..yazar kitabı yazarken bu çocuk benim diyordu adeta..yaşamına göz attıkça insanın kendisini nasıl bu kadar etkili anlatabildiğine şahit oluyor insan.
    yildo
  3. keşke bir valaderes'im olsaydı.
    ya da ben mathilda olsaydım, leon olsaydı.
    acaba aradığım nedir? baba mı? abi mi? sevgili mi... öyle merak ediyorum ki bazen.
  4. çocuğun biri bu kitabı okuyodu. artizlik yapim dedim çevredekilere. "zeze diye tatlı bi kız var demi orda" dedim. çocuk "kız değil de neyse" dedi. 2 aydır insan içine çıkamıyorum.
    yorum: iyi kitap ya
    yok