• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.40)
simülakrlar ve simülasyon - jean baudrillard
disneyland bütün simülakr düzenlerinin iç içe geçmiş olduğu kusursuz bir modeldir. disneyland her şeyden önce: korsanlar, geleceğin dünyası, vb şeylerden oluşan bir illüzyon ve fantazm oyunudur. bu düşsel evren kendine düşen görevi başarıyla yerine getirmektedir. aslında kalabalıkları buraya çeken şey çelişkileri ve güzellikleriyle gerçek amerika'nın minyatürleştirilmiş toplumsal bir mikrokosmosuna benziyor olması ve alınan kolektif (dinî denilebilecek türden) keyiftir. aracınızı otoparka bıraktıktan sonra içerde kuyruğa giriyor ve sonunda dışarıya yapayalnız ve kendi hâlinize terk edilmiş bir şekilde çıkıyorsunuz. bu düşsel evrendeki tek olağanüstü şey içerdeki kalabalıktan yayılan sıcaklık ve sevecenliğin yanı sıra insana pek çok değişik duygu yaşatan bol miktardaki oyun ve oyuncağın varlığıdır. bir konsantrasyon kampına benzeyen otoparka içerdeki kalabalık arasında tam bir tezatlık vardır. bir başka deyişle içerdeki binbir çeşit oyuncak insanları bir nehir misali oradan oraya sürüklerken, dışarı çıkan insan yalnızlığa (oyuncağına) arabasına doğru ilerlemek zorunda kalmaktadır......disneyland'daki düşsellik ne gerçektir ne de sahte. burası gerçeğe özgü bir düşselliği, gerçeğe simetrik bir şekilde yeniden dönüştürebilmek amacıyla tasarlanmış bir caydırma (ikna) makinesidir. bu çocuksu düşselliğe özgü sefalet ve yozlaşmışlığın nedeni de zaten budur. bu evrene çocuksu bir görünüm verilmek istenmesinin nedeni, yetişkinlere özgü "gerçek" ve başka bir evren bulunduğu düşüncesini onaylatma arzusudur. disneyland bir çocuksuluğun gerçek anlamda her yere hâkim olduğunu gizleyebilmek için yetişkinlerin de buraya gelerek çocuklaşmalarına olanak tanımak ve gerçekte çocuk olmadıklarına inandırma amacıyla kurulmuş bir evrendir. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. matrix filminin felsefi çekirdeğini oluşturan kitaptır. lewis carrol'a göndrme yapan beyaz tavşan sahnesinde neo, ablaya vereceği teslimatı aha bu simülakrlar ve simülasyon kitabının arasından çıkarır. burada enteresan olan aslında kitabın sonunda olan "nihilizm üzerine" adlı bölümün, sahnede açılan sayfada, başlarda görünmesi. bu, kitabın rastgele seçilmediğinin ve "seyirci bak biz bunu okuduk da filmi çektik" amacıyla gösterildiğinin kanıtıdır.

    bu bölüm, terör ve şiddetin gerekli ve geçerli olabileceğini tartışıyor. "kırmızılı kadın" sahnesinde "bu insanları kurtarmaya çalışıyoruz ama bunu başarana kadar, bunların herbiri sistemin parçasıdır ve bu, onları düşmanımız yapar" monoloğunun fikir babası işte kitabın bu bölümü.

    baudrillard'ın filmi, "eselerinin yanlış okuması/yorumlanması"nın bir sonucu olarak gördüğünü ekleyerek bitireyim.

    * şu anda yemin ediyorum bir daha her sahnesi gönderme olan bu filmden söz ederken, doğrudan konumuz değilse göndermelere değinmeyeceğim.