• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.22)
tüfek mikrop ve çelik - jared diamond
"neden avrupalılar amerika'yı keşfetti de amerikalılar avrupa'yı keşfetmedi?" bu basit sorunun ardında insanlığın mö 11.000'den günümüze tarihi gizli. fizyoloji profesörü jared diamond, tüfek, mikrop ve çelik'te, aklımıza gelmeyen, geldiğinde çocukça bulduğumuz soruların yanıtlarını araştırırken, tarımın başlamasından yazının bulunuşuna, dinlerin ortaya çıkışından imparatorlukların kuruluşuna, tarihin seyrini belirleyen pek çok önemli adımı ayrıntısıyla inceliyor. insan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini, temellerine inmeye çalışarak sorguluyor; günümüz dünyasını biçimlendiren etkenlerin izini sürüyor... biyoloji, jeoloji, arkeoloji, coğrafya gibi değişik bilim dallarından beslenen, "batılı" koşullanmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı.


  1. cok sevgili hocamin onerdigi ufuk acici bir kitap mikrobiyolojiye ilgisi olan arkadaslara oneririm.
  2. growth okuması olarak tanışmıştım bu kitapla. en temele coğrafi-çevresel farkları koyuyordu sanırım. essay de yazmıştık galiba. arşivimde bulabilecek miyim bakalım...
    mesut
  3. sahaftan alinmiş sarı yapraklı bir nüshası kitaplığımda duruyor. nedense hep başka kitaplar girdi araya. yorumları okudum da sanırım artık sırası geldi.
    one
  4. "neden siz beyazların bu kadar çok kargosu var, bunları yeni gine' ye neden getirdiniz ve biz siyahların kendi kargosu neden bu kadar az? " yerli siyasetçi yali' nin bu sorusuyla biyolog jared diamond' un yazmaya karar verdiği, okununca insana yeni bakış açıları kazandıran yapıtlardan biri.

    okuduktan sonra iktisadi ve coğrafi terimlere boğulmadan günümüzü anlamak için cipolla' nın dünya nüfusunun iktisadi tarihi de okunabilir.
  5. toplumumuzun geçmişini anlamaya kılavuz olarak çok iyi bir kitap olsa da bakış açısında önemli bir eksikliğe sahip olduğunu düşünüyorum, o da sınıf mücadeleleri. avrupa'dan kalkıp dünyayı keşfe çıkan o azim avrupa'da steril olarak peyda olmadı, "insan insanın kurdudur" mantığındaki mücadeleler sonucunda üretildi. kitap bu bakış açısına da sahip olsaydı, işte o zaman tadından yenmezdi.
  6. baskisi tukendigi icin karaborsada 120 liraya satilmaktadir. rezillik resmen.

    edit. daha buyuk rezillik alttaki yorumlarda donuyor. youreads tarihinde karaborsa kitap satisina neden olmus olabilirim az once. sdjghsjsdk
  7. evet bir dünya edebiyatı klasiği değil ama harari serisi ve bu kitap içerikleri ve sunumları dolayısıyla okunması gerekenlerdendir.
  8. türkçe'ye tüfek mikrop ve çelik olarak çevrilmiş, temin edilmesi pek kolay olmayan bir başyapıt.
  9. coğrafyanın toplumlar üstündeki etkisini konu alan muhteşem bir eser.
    tarımın icadından başlayarak binlerce yıl içinde insan gruplarının nasıl değiştiğini çok çeşitli kültürlerden örneklerle işleyen yazar her şeyin temelinde evcilleştirilebilir hayvan ve bitki türleri olduğunu ve onun da temelinde coğrafyanın bulunduğunu iddia ederek gelişmişlik farkına bu temelde bir açıklama getiriyor.